Újabb unokázós csalókon kattant a bilincs

2022. 09. 16., p - 06:52
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád megyei nyomozók egy 24 éves rakamazi és egy 22 éves budapesti férfit vettek őrizetbe.

Otthonában, vezetékes telefonszámán hívott fel ismeretlen személy 2022. szeptember 9-én a kora délutáni órákban egy idős nőt, akitől 14 millió forintot követelt azzal az indokkal, hogy fiát letartóztatták és a kiszabadítására pénzre van szükség. A sértett közölte, hogy ennyi pénze nincs, ekkor a telefonáló azt mondta neki, hogy szedjen össze annyi készpénzt amennyit tud, majd pontosan meghatározta a nőnek, hogy az összekészített összeget mibe pakolja és hova helyezze el. Az idős asszony a több mint 2 millió forintot egy nylon szatyorba rakta és azt a telefonáló utasításainak megfelelően a kijelölt helyen elhelyezte, amelyért a két férfi személygépkocsival érkezett és azt magával vitte.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának és a Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársainak összehangolt munkája eredményeként szeptember 13-án Karancslapujtő külterületén elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható két férfit. A hatóság tagjai a férfiak által vezetett gépjárműben egy táskát és abban készpénz találtak, amit lefoglaltak a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművel együtt. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság nyomozói csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a 24 éves rakamazi és a 22 éves budapesti lakost és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének), vagy segítőjének (barátjának, ügyvédnek) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van, vagy letartóztatták), és sürgősen pénzre van szüksége, akár a kiszabadításához is. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, illetve őt nem is ismeri, ezért akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

·         Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!

·         Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”

·         Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!

·         Hivatalos személy nem kér pénzt:
se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

·         Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

·         Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Aznaposok és másnaposok

A budapesti rendőrök újra a hétvégi bulikból alkoholos állapotban volán mögé ülő járművezetők kiszűrésére szerveztek akciót vasárnap reggel.

 

Ámokfutásból őrizetbe

Egy szolnoki férfi alig egy óra alatt két ház ablakát megrongálta, pénzt és tárcát lopott, elvitt egy gépkocsit, majd azzal 3 balesetet okozott.