Unokázós csalókat fogtak el Liverpoolban

2019. 11. 27., sze - 05:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Több hónapja élt Angliában az idős emberektől kicsalt milliókból az a férfi és nő, akik mindeközben egy bűnszervezetet is irányítottak.

Tíz elfogatóparancs van érvényben – többek között bűnszervezetben részvétel, csalás és erőszakos bűncselekmények miatt – az ellen a férfi ellen, akit a Budakörnyéki Járásbíróság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is keresett.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 34 éves férfi a 30 éves nővel közösen a szigetországból irányított egy olyan bűnözői csoportot, amely az úgynevezett unokázós csalásokra specializálódott. Az elkövetők Angliából telefonáltak idős sértetteknek, azt színlelve, hogy az unokáikat baleset érte. A sértettek több százezer vagy akár milliós nagyságrendű összegeket adtak át azoknak a futároknak, akiket a bűnszervezet vezetői irányítottak a becsapott emberek magyarországi lakcíméhez.

Az európai elfogatóparanccsal is körözött személyek felkutatását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Célkörözési Alosztálya kezdte meg a Pest megyei rendőrökkel együttműködve. A gyanú szerint a bűnözői páros Angliában rejtőzött, ezért a magyar fejvadászok a Célkörözési Egységek Európai Hálózatán (ENFAST) keresztül felvették a kapcsolatot a brit NCA UKICB (Nemzeti Bűnügyi Ügynökség) Célkörözési Egységével. A közös együttműködésnek köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a keresett személyek Liverpoolban tartózkodnak. Az angol társzervnek a férfit és a nőt 2019. november 22-én összehangolt rendőri akció keretében sikerült kétséget kizáróan beazonosítania, majd a helyi rendőrökkel együttműködve liverpooli lakásukban elfognia és őrizetbe vennie.

A férfi és a nő Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.

 

Az unokázós csalások megelőzésével kapcsolatban ajánljuk figyelmükbe az alábbi közleményünket, illetve filmünket.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/idosek-biztonsaga/nem-vagy-az-unokam-nem-versz-at

 

https://www.youtube.com/watch?v=5vB0xdQm4kM&feature=emb_title


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam