3 + 19

2022. 06. 24., p - 18:31
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Embercsempészés gyanúja miatt indul büntetőeljárás az ellen a 37, 33 és 18 éves román férfi ellen, akik 19 embernek nyújtottak segítséget az országhatár illegális átlépésében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2022. június 24-én 17 óra 37 perckor az M5 autópálya 35-es kilométerszelvényében igazoltattak egy román honosságú teherautót. A kivezetés megkezdését követően az inárcsi pihenőbe való behajtás előtt a mozgó járműben elől ülő három román férfi a tehergépkocsiból kiugrott és elszaladt, aminek következtében a jármű irányíthatatlanná vált és balesetet szenvedett.  A gépkocsiból kiugró férfiak megpróbáltak elmenekülni a rendőrök elől, azonban a helyszín közelében elfogták őket. A menekülés közben mindhárman könnyű sérülést szenvedtek.  A jármű rakterében 19 külföldi tartózkodott.

A magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a három román férfival együtt előállítják őket.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a három román férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.

Az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam