A migráció, mint üzlet

2022. 12. 06., k - 14:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Ezzel a címmel szervezett szakmai konferenciát a KR NNI. A kétnapos képzés során a szakemberek az illegális migrációra épülő nemzetközi szervezetek által elkövetett bűncselekmények elleni küzdelem legújabb kihívásait vették górcső alá.

Az illegális migráció és ezzel párhuzamosan az embercsempészekkel szembeni fellépés mindennapi kihívást jelent Magyarországon és Európában egyaránt. Az utóbbi években azonban a nyomás megsokszorozódott, ami folyamatosan próbára teszi a rendészet és a határvédelelem területén dolgozók mellett a bűnüldöző és az igazságügyi szerveinket is. A migrációban pénzszerzési lehetőséget látó embercsempészek elleni csatában egyre növekvő mértékű humán-, logisztikai-, technikai- és főként anyagi erőforrássokra van szükség. A hazánk területén kívülről irányított bűnszervezetek viszonylag gyorsan alkalmazkodnak az újabb módszerekhez, amikhez a bűnüldöző szervek folyamatos megújulására van szükség, vagyis a migrációt üzletnek tekintő hálózatok elleni hatékony, együttes, innovatív s koordinált fellépésre. A különböző szervezetek és országok közötti navigációt hivatott betölteni a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

 

 

Erre a folyamatos kihívásra koncentrálva szervezett tartalmas és informatív konferenciát a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály a Hanns Seidel Alapítvány támogatásával. A kétnapos tanácskozás résztvevői között a központi és a területi rendőrségi szervek nyomozóin túl, jelen voltak ügyészek és bírók is. Az előadások a témát egyértelműen gyakorlati szempontból boncolgatták, a migrációs kérdésekre a megelőzés, a felderítés, a büntetőeljárás és az igazságszolgáltatás komplex rendszerét felölelve adtak válaszokat.

 

 

Mint az a képzés elején elhangzott, Európában a legtöbb büntetőeljárást Magyarország folytatja az embercsempészek ellen, s több olyan nemzetközi bűnszervezetet is sikerült felszámolni, melyhez az alapot a hazánkban folytatott büntetőeljárások adatai szolgáltatták. Szó esett arról is, hogy az illegális migránsokat csempésző hálózatok mellett megjelentek már olyan különböző szervezett csoportok is, amik segítik az illegális migránsüzletet. Ilyenek például a csalárd módon megszerzett vízumokkal, vagy a hamis útiokmányokkal üzletelő társaságok.

 

 

 

 

A probléma európai és világviszonylatban történő kitekintéséről a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, valamint az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetői adtak tájékoztatást. A gyakorlati kérdéseken túl központi szerepet kapott még a téma egyetemi oktatásba való beültetése, így a konferencia fontos résztvevői voltak a Magyar Rendészettudományi Társaság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői is.

 

 

Mivel az illegális migráció és az embercsempészés hosszútávú kihívást jelent, és az ellenük való küzdelem csak a szervezetek közötti szoros és hatékony együttműködésben kezelhető, a jövőben várhatóan több hasonló szakmai fórumra is sor fog kerülni.             


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.

 

Tanúnak érkezett, „bilincsben” távozott

Meghallgatásra idéztek a Lajosmizsei Rendőrőrsre egy 37 éves helybélit, aki késve érkezett, mivel még útközben dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját.

 

Oda a kéjlak

A hatvani nyomozók két férfit gyanúsítanak prostitúció elősegítésével.

 

Lezárt akta: farkasszemet nézett kifosztójával

A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.

 

Figyeljünk együtt!

Békésben tavaly az elsőbbségadás elmulasztása volt a legfőbb baleseti ok. Ezért a rendőrök zebráknál, kereszteződésekben folyamatosan figyelik, betartják-e a szabályokat a járművezetők, és egyben kérik őket, hogy figyelmesen közlekedjenek.