A rendőrök a főváros több pontján is embercsempészéssel gyanúsítható férfiakat fogtak el

2022. 04. 09., szo - 09:05
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Az egyik csempészautó balesetet szenvedett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség rendőrei egy lengyel hatósági jelzésű autót akartak ellenőrizni 2022. április 9-én 0 óra 30 perc körül, amely az M5-ös autópálya Pest megyei szakaszán a főváros felé közlekedett. Az illegális migránsokat szállító jármű vezetője azonban a rendőri jelzésre nem állt meg, hanem több közlekedési szabályt megszegve továbbszáguldott Budapest XIX. kerülete felé. Ekkor már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett a BRFK egységei is bekapcsolódtak az intézkedésbe. A jármű végül 0 óra 35 perc körül a ferencvárosi Gyáli út és Illatos út kereszteződésében lévő felüljáró oszlopának hajtott. A baleset során személyi sérülés történt.

Az autóban négy - magát albán állampolgárnak valló - utas volt, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Őket a mentők vizsgálat céljából kórházba vitték. A kocsit vezető 25 éves szerb férfit a helyszínen elfogták, majd a BRFK X. Kerületi Rendőrkapitányságára állították elő.  

Körülbelül 2 órával később - szintén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján - a budapesti egyenruhások Kőbányán, a Könyves Kálmán körút és Elnök utca kereszteződésében is intézkedés alá vontak egy magyar forgalmi rendszámú gépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A kocsiban egy lengyel, valamint két, magát török állampolgárnak valló férfit találtak, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A budapesti rendőrök szintén intézkedni kezdtek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján egy cseh hatósági jelzésű személygépkocsival szemben, amit egy grúz állampolgárságú férfi vezetett, utasa pedig egy azerbajdzsáni férfi volt.

A magukat igazolni nem tudó külföldieket mindhárom esetben a X. kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol az állampolgárságra vonatkozó adatok ellenőrzése, és a további szükséges eljárási cselekmények jelenleg is tartanak. A rendőrség embercsempészés bűntett gyanúja miatt indít eljárást.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.​

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Holttestet találtak Szegeden

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy holttestet találtak Szegeden. A nyomozók vizsgálják az eset körülményeit.