Egy embercsempész és 42 határsértő Bács-Kiskun megyében

2022. 07. 02., szo - 06:08
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Hat illegális migránst szállított az orosz sofőr, a Bács-Kiskun megyei rendőrök elfogták.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2022. július 1-jén 22 óra 30 perckor Kiskunmajsa-Tajó közigazgatási területén - lakossági bejelentés alapján - egy autót ellenőriztek, amelyet egy orosz férfi vezetett. A kocsiban a sofőrön kívül 6 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Az orosz állampolgárt előállították, őrizetbe vették, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. július 1-jén 0 óra és 6 óra között 3 esetben 36 illegális migránst tartóztattak fel a megyében. A magukat török, marokkói, szír, szomáliai, iraki és líbiai állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam