Egyre agresszívabbak a migránsok

2021. 09. 29., sze - 11:07
ORFK Kommunikációs Szolgálat

30 nap alatt csak Ásotthalomnál 5 esetben támadtak magyar rendőrökre és katonákra az illegális bevándorlók.

Ásotthalom külterületén 2021. szeptember 25-én kétszer is támadást intéztek a migránsok a magyar egyenruhások felé.  Először éjjel háromnegyed 2-kor Szerbia felől négy migráns dobálta meg a jelzésre érkező rendőrök szolgálati gépjárművét 20x30 cm-es betondarabbal és döngölt földdarabokkal. A rendőrök az esemény során már az autón kívül tartózkodtak, nem sérültek meg, az autóban viszont anyagi kár keletkezett, a szélvédő bepókhálósodott.

10 óra 35 perckor Szerbia felől létrán átmászó migránsokat észleltek a rendőrök, és azonnal a helyszínre indultak.  Amint a járőrök odaértek, a migránsok visszamásztak a létrán Szerbia felé, azonban dühösek lettek, hogy el kellett állni az akciójuktól, ezért a létrát a rendőrautó szélvédőjének ütötték, ami berepedt. Személyi sérülés nem történt, de anyagi kár keletkezett.

 

De már korábban is voltak ilyen jellegű támadások Csongrád-Csanád megyében. 2021. augusztus 30-án nem sokkal 9 óra után szintén Ásotthalom külterületén, járőrözés közben két katonát próbált négy migráns fadarabokkal és apró kövekkel megdobni, de nem érték el őket, azonban a szolgálati autót egy faág eltalálta. A katonák azért, hogy a támadást megakadályozzák, könnygázspray-t alkalmaztak, aminek hatására a migránsok Szerbia felé futottak. Személyi sérülés nem történt.

 

2021. szeptember 12-én 15 óra 10 perckor a kerítést létrán átmászva próbáltak bejutni a migránsok az országba, de akkor is megakadályozták szándékukat a rendőrök. A dühös illegális bevándorlók kővel dobálták meg az egyenruhásokat, akiknek nem esett bajuk, de a honvédségi szolgálati járművet ebben az esetben is eltalálták.

 

2021. szeptember 15-én nem sokkal fél 11 előtt négy rendőr járőrözött a két kerítés között Ásotthalomnál, amikor a szerbiai oldalon 10-15 fő migráns jelent meg. Egy farönköt és köveket kezdtek dobálni a rendőrautó irányába, amit több helyen el is találtak. A jármű szélvédője be is repedt, a jobb oldali tükör letört. Személyi sérülés nem történt.

 

Minden esetben büntetőeljárást indított a rendőrség ismeretlen tettesek ellen erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozva elkövetett hivatalos személy vagy külföldi hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A büntetőeljárások során keletkezett iratokat az eljárások lefolytatására a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség részére megküldték.

 

Összességében elmondható, hogy a Magyarország schengeni külső határán jogellenesen belépő vagy azt megkísérlő személyek száma 2021. év elejétől folyamatosan nő. 2021. január 1. és 2021. szeptember 15. között az intézkedés alá vontak száma 74 068 fő, ami az elmúlt év azonos időszakához képest (22 183 fő) többszörös növekedést jelent.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopás miatt keressük őket

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik két férfi azonosításában, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy betörtek egy mórahalmi büfébe, ahonnan készpénzt loptak el.

 

Rendőrkézen a rabló

A szegedi rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy fiatalt, aki kirabolt egy nőt Szegeden.

 

Lezárt ügyek: Nem mind ezüst, ami fénylik

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet azzal a férfival szemben folytatott le, aki ezüst érméknek nevezett hamisítványokkal csapta be vásárlóját.