Elfogott embercsempész és illegális migránscsoportok Csongrád-Csanád megyében

2021. 12. 30., cs - 06:30
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka folyamán elfogtak egy román embercsempészt, továbbá öt csoportban feltartóztattak 90 illegális migránst Csongrád-Csanád megyében.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei 2021. december 29-én 22 óra 20 perckor 20 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai török, afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel együttműködve 2021. december 30-án 1 óra 10 perckor, 1 óra 20 perckor, 4 órakor és 6 órakor négy csoportban újabb 70 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Mórahalom külterületén, illetve Szeged-Gyálarét belterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, török és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 2021. december 30-án 1 órakor Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy cseh honosságú Iveco Daily típusú kistehergépkocsit. Az ellenőrzés során az egyenruhások a sofőrön kívül az autóban 11 határsértőt találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A sofőrt a rendőrök a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol –őrizetbe vétele mellett – indult eljárás.

A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam