Elfogott embercsempészek és illegális migránscsoportok Csongrád-Csanád megyében

2022. 05. 20., p - 06:50
Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai az éjszaka folyamán elfogtak egy magyar, egy szerb, valamint egy román embercsempészt, továbbá hat csoportban feltartóztattak 150 illegális migránst Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák rendőrökkel és az ásotthalmi mezőőrökkel együttműködve 2022. május 19-én 22 órakor, 22 óra 30 perckor és 23 óra 05 perckor 69 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom és Ásotthalom bel- és külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel, az osztrák rendőrökkel, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve 2022. május 20-án 1 óra 20 perckor, 4 óra 20 perckor és 4 óra 25 perckor további három csoportban 81 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke és Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, szír, szomáliai, pakisztáni, török és palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalom Rendőrőrs járőrei 2022. május 19-én 20 óra 45 perckor Mórahalom külterületén ellenőriztek egy magyar honosságú Renault Z típusú személyautót. Az egyenruhások a magyar sofőrön kívül a gépkocsiban négy határsértőt találtak, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Valamivel később 22 óra 45 perckor egy szerb sofőr jelentkezett belépésre a Röszke autópálya határátkelőhelyen egy szerb honosságú tehergépkocsival. A vámvizsgálat során a pénzügyőrök az autó rakterében megbújva egy határsértőt találtak, aki koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságát, sem tartózkodásának jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2022. május 20-án 2 óra 25 perckor Mórahalom külterületén ellenőriztek egy román honosságú BMW 525 típusú személygépkocsit. Az ellenőrzés során a rendőrök az autó utasterében újabb öt határsértőt találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőröket az egyenruhások a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol ellenük embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Holttestet találtak Szegeden

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy holttestet találtak Szegeden. A nyomozók vizsgálják az eset körülményeit.