Elfogtak egy embercsempészt és feltartóztattak 77 illegális migránst Bács-Kiskun megyében

2021. 09. 29., sze - 07:00
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök őrizetbe vettek egy litván férfit, a feltartóztatott határsértőket pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. szeptember 28-án 22 óra 25 perc és szeptember 29-én 5 óra 5 perc között Kelebia térségében 32, továbbá Katymár területén 45 illegális migránst tartóztattak fel. A magukat szír, szomáliai, pakisztáni és afgán állampolgárnak valló határsértők jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A csoport tagjait rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 A járőrök 0 óra 10 perckor az 5404-es számú úton Kiskunmajsa térségében intézkedés alá vontak egy járművet, amelyet egy litván állampolgár vezetett. Rajta kívül a gépjárműben további 17 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A 23 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe veszik. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a halmozó

Engedély nélkül elvitt autóval balesetet okozott, ivott és a járművezetéstől is eltiltották azt a 41 éves kompolti férfit, akinek személyi szabadságát a dunakeszi rendőrök korlátozták.

 

Lezárt ügyek: kétszer is kirabolta áldozatát

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet azzal a fiatalkorúval szemben folytatott le, aki két egymást követő napon is kirabolt egy férfit.

 

Embercsempészek rendőrkézen

A rendőrök elfogtak két litván állampolgárt, akik 28 illegális migránst akart Nyugat-Európába szállítani.