Embercsempészeket fogtak el és illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

2022. 07. 07., cs - 06:55
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka során elfogtak két embercsempészt és nagyobb csoportokban 125 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged és Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei, a Magyar Honvédséggel és a cseh, illetve osztrák rendőrökkel együttműködve 2022. július 6-án 22 óra és július 7-én 6 óra között hat esetben, 112 illegális migránst tartóztattak fel Mórahalom és Kiszombor közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, indiai, tunéziai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a katonákkal és a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. július 6-án 23 óra 40 perckor Mórahalom külterületén ellenőriztek egy német honosságú BMW 116D típusú személygépjárművet, amit egy holland állampolgárságú férfi vezetett. A járműben rajta kívül még kilenc férfi utazott, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.
Alig egy órával később a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei szintén a katonák jelzésére a cseh rendőrökkel együttműködve Domaszék külterületén ellenőriztek egy lengyel honosságú Ford Focus típusú személygépjárművet, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben további négy férfi utazott, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A rendőrök az 50 éves és a 33 éves sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.


Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  
A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam