Embercsempészt fogtak el és illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

2022. 01. 16., v - 06:45
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 99 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség  járőrei az osztrák rendőrökkel, a honvédekkel és a polgárőrökkel együttműködve 2022. január 15-én 22 óra és január 16-án 6 óra között nagyobb csoportokban, 95 illegális migránst tartóztattak fel Szeged, Mórahalom és Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, török, palesztin, tunéziai, marokkói és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2022. január 16-án 1 óra 45 perckor Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy osztrák honosságú Volkswagen Golf típusú személyautót, amit egy 42 éves szlovák állampolgár vezetett. A járműben rajta kívül további négy, magát afgánnak valló férfi volt, akik személyazonosságuk mellett jogszerű magyarországi tartózkodásukat sem tudták igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábeleket loptak

A debreceni rendőrök nyolc pocsaji férfit hallgattak ki gyanúsítottként.