Embercsempészt fogtak el és illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

2022. 05. 13., p - 06:46
Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 74 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. május 12-én 22 óra és május 13-án 6 óra között 61 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom és Ruzsa külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai pakisztáni, afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A BRFK Felderítő Osztályának jelzése alapján a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. május 13-án 0 órakor Ruzsa külterületén ellenőriztek egy magyar honosságú Opel Combo-t és annak francia sofőrét. A jármű átvizsgálása során a rendőrök az autókban további 13 férfit találtak, akik magukat indiai, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. 

A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  
A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Fehér László

A Tapolcai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a férfi megtalálása érdekében.

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.