Embercsempészt fogtak el és illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

2022. 05. 16., h - 06:20
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 121 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel, mezőőrökkel, polgárőrökkel, valamint a cseh és osztrák rendőrökkel együttműködve 2022. május 15-én 22 óra és május 16-án 6 óra között 93 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, pakisztáni, afgán és szomáliai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2022. május 16-án 1 óra 30 perckor Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy szlovák honosságú Renault Master típusú gépjárművet és annak szlovák sofőrét. A jármű átvizsgálása során a rendőrök a raktérben 28 férfit találtak, akik magukat pakisztáni, indiai és afgán állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

1 + 16

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen az 54 éves német sofőr ellen, aki 16 embernek nyújtott segítséget az országhatár tiltott átlépésében.

 

1+14

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 28 éves bosnyák sofőr ellen, aki 14 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.