Embercsempészt fogtak el és illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

2022. 07. 02., szo - 06:36
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 96 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a mezőőrökkel, az osztrák és cseh rendőrökkel együttműködve 2022. július 1-jén 22 óra és július 2-án 6 óra között nagyobb csoportokban 71 illegális migránst tartóztattak fel Röszke és Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, tunéziai, líbiai, török, indiai, palesztin, pakisztáni, marokkói és algériai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.


A Készenléti Rendőrség járőrei 2022. július 2-án 3 óra 10 perckor, Mórahalom külterületén ellenőriztek egy magyar honosságú Renault Master típusú kisteherautót és annak ukrán sofőrét. Az egyenruhások a jármű átvizsgálása során annak rakterében 25 határsértőt találtak, akik magukat indiai, afgán, pakisztáni és török állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a gépjármű 21 éves vezetőjét előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam