Embercsempészt fogtak el és illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

2022. 04. 26., k - 06:17
Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 90 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és Készenléti Rendőrség járőrei a polgárőrökkel, a honvédekkel és cseh rendőrökkel együttműködve 2022. április 25-én 22 óra és április 26-án 6 óra között 82 illegális migránst tartóztattak fel Szeged-Gyálarét, Ásotthalom és Mórahalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, pakisztáni, afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2022. április 25-én 23 óra 25 perckor Mórahalom külterületén ellenőriztek egy román honosságú BMW típusú személygépjárművet és annak 28 éves román sofőrét. A jármű utasterében és csomagtartójában további 8 személy tartózkodott, akik magukat indiai és pakisztáni állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  
A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárták a nyomozást

Az érdi rendőrök befejezték az eljárást egy 28 éves férfivel szemben, aki helyben és a környező településeken követett el számos vagyon elleni bűncselekményt.

 

Segítsen, ha felismeri!

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.