Gyakori kérdések és válaszok a határátlépéssel kapcsolatban

2021. 06. 30., sze - 13:35
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az alábbi összeállításban foglaltak tájékoztató jellegűek, azok kizárólag az Ukrajna irányából, illetve a légi úton történő beutazásra irányadóak!

A polgári légijárművel történő beutazás esetét kivéve Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről állampolgárságtól és a koronavírus elleni védettségtől függetlenül járványügyi korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarország területére, azonban a beutazás egyéb, általános feltételeivel (pl. érvényes úti okmány) rendelkezni kell.
 

Az alábbi összeállításban foglaltak tájékoztató jellegűek, azok kizárólag az Ukrajna irányából, illetve a légi úton történő beutazásra irányadóak.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kérdésekre adott válaszok nem jogi állásfoglalások!

 

A hatályos, járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásait szabályozó jogszabályokat megtekintheti a www.njt.hu weblapon keresztül. A hatályos szabályok összefoglalása az alábbi linken olvashatók:

 

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a-valtozasokat

 

(in English: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing)

 

 

A GAZDASÁGI, ILLETVE ÜZLETI CÉLÚ UTAZÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEKHEZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Rendszeresen utazom repülőgéppel az Egyesült Királyság (vagy egyéb más ország) és Magyarország között, mivel külföldön dolgozom, de Magyarországon lakom. Mentesülhetek-e a hatósági házi karantén-kötelezettség alól, mint ingázó?

Nem. Jelenleg, a hatályos a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.)Korm. rendelet értelmében az államhatártól számított 30 km-es sávban élők a szomszédos ország határától számított 30 km-es sávja között közlekedhet, mint ingázó (egyéb feltételek egyidejű teljesülése esetén). A légi kapcsolatban álló légi kikötők a magyar államhatártól 30 km-en túl fekszenek. (408/2020. Korm. rendelet 10. §)

 

Külföldön dolgozom, van ottani munkaszerződésem is. Ez a hazautazásomkor üzleti/gazdasági célként megfelel-e a karantén-kötelezettség alóli mentességhez?

Nem. A munkaviszony fennállásának igazolása nem felel meg üzleti cél igazolásaként.

 

Mely országokból és milyen feltétellel utazhat be nem magyar állampolgár üzleti/gazdasági céllal Magyarországra?

Az üzleti célt hitelt érdemlően igazolni kell (leginkább célravezető lehet a meghívó vállalat, gazdasági társaság, cég meghívólevele [akár elektronikusan is], illetve a küldő vállalat adott útra és feladatra megbízó utasítása [célszerű papír alapon, cégszerű aláírással hitelesítve].)

Az alábbi országokból a következő országok állampolgárai, illetve azok valamelyikében 90 napon túli tartózkodásra jogosító tartózkodási engedéllyel rendelkező egyéb személyek utazhatnak be gazdasági, illetve üzleti céllal:

Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Azerbajdzsán, Bahrein, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága), Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Georgia (Grúzia), Görögország, Hollandia, Horvátország, India, Indonézia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kazahsztán, Kínai Népköztársaság, Kirgizisztán, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Üzbegisztán. (408/2020.(VIII. 30.) Korm. rendelet 9/B. § és 4/2021. (III. 1.) KKM rendelet alapján)

 

A használatra javasolt igazolás minta az alábbi linken elérhető:

(http://www.police.hu/sites/default/files/Igazol%C3%A1s%20%C3%BCzleti%20vagy%20gazdas%C3%A1gi%20c%C3%A9l%C3%BA%20beutaz%C3%A1shoz%20-%20Certificate%20for%20business%20travellers_0.pdf)

 

Mit kell bemutatnom az utazásom üzleti/gazdasági céljának hitelt érdemlő igazolásához?

Leginkább célravezető lehet a meghívó vállalat, gazdálkodó szervezet, gazdasági társaság, cég meghívólevele (akár elektronikusan is), illetve a küldő vállalat adott útra és feladatra megbízó utasítása (célszerű papír alapon, cégszerű aláírással hitelesítve). Egyéni vállalkozó esetén a meghívó vállalat meghívólevele (akár elektronikusan is), illetve például az egyéni vállalkozás nyilvántartásának tényét és a vállalkotás profiljának igazoló iratai. Az üzleti/gazdasági cél igazolásának gördülékenyebb ellenőrzéséhez lehetőség van a Rendőrség hivatalos oldaláról egy igazolásminta letöltésére:

http://www.police.hu/sites/default/files/Igazol%C3%A1s%20%C3%BCzleti%20vagy%20gazdas%C3%A1gi%20c%C3%A9l%C3%BA%20beutaz%C3%A1shoz%20-%20Certificate%20for%20business%20travellers_0.pdf

 

Külföldi albérletem ügyeinek intézése miatt voltam külföldön. Ez minősülhet-e üzleti/gazdasági célnak?

Nem. Amennyiben nem egy vállalat/gazdasági társaság megbízásából és képviseletében utazott külföldre üzleti célból, abban az esetben nem minősül üzleti/gazdasági célnak az említett utazása.

 

Lakásvásárlás céljából utazok. Ez üzleti célnak minősül-e?

Amennyiben az ingatlant egy vállalkozás megbízásából, a vállalkozás képviseletében vásárolja, abban az esetben üzleti útnak minősül a megbízó vállalat hitelt érdemlő igazolása mellett. Amennyiben az ingatlan magáncélra kerülne megvásárlásra, abban az esetben az utazás nem minősül üzleti/gazdasági célú utazásnak.

 

Külföldön ingatlanokat néztem meg megvásárlás céljára, majd ebből kifolyólag érkezem haza, Magyarországra. Ez üzleti célnak minősül-e?

Amennyiben az ingatlant egy vállalkozás megbízásából, a vállalkozás képviseletében tekintette meg, abban az esetben üzleti útnak minősül a megbízó vállalat hitelt érdemlő igazolása mellett. Amennyiben az ingatlan magáncélra kerülne megvásárolásra, abban az esetben az utazás nem minősül üzleti/gazdasági célú utazásnak.

 

Mely országokból visszatérve utazhat haza magyar állampolgár karantén kötelezettség nélkül, amennyiben ott üzleti/gazdasági céllal tartózkodott?

 

Az alábbi országokból üzleti célból az alábbi országokba történt kiutazást követően lehet karantén-kötelezettség nélkül hazautazni: Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Azerbajdzsán, Bahrein, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága), Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Georgia (Grúzia), Görögország, Hollandia, Horvátország, India, Indonézia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kazahsztán, Kínai Népköztársaság, Kirgizisztán, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Üzbegisztán. ( 408/2020.(VIII. 30.)Korm. rendelet 9/A. § és 4/2021. (III. 1.)KKM rendelet)

Az üzleti célt igazolni kell (leginkább célravezető lehet a meghívó vállalat, gazdasági társaság, cég meghívólevele [akár elektronikusan is], illetve a küldő vállalat adott útra és feladatra megbízó utasítása [célszerű papír alapon, cégszerű aláírással hitelesítve].)

 

A használatra javasolt igazolás minta az alábbi linken elérhető:

http://www.police.hu/sites/default/files/Igazol%C3%A1s%20%C3%BCzleti%20vagy%20gazdas%C3%A1gi%20c%C3%A9l%C3%BA%20beutaz%C3%A1shoz%20-%20Certificate%20for%20business%20travellers_0.pdf)

 

Mely országokból és milyen állampolgár utazhat be Magyarországra, amennyiben hitelt érdemlően igazolja, hogy kapcsolt vállalkozás üzleti célú utazója?

Bármely országból, bármely ország állampolgára. (33/2020. (VIII. 30.) BM rendelet)

 

Mi tekinthető kapcsolt vállalkozásnak? Mely országokból utazhat be karantén-kötelezettség és korlátozás nélkül kapcsolt vállalkozások közötti üzleti céllal utazó?

Röviden összefoglalva egy vállalat és leányvállalata közötti kapcsolat tekinthető kapcsolt vállalatnak, akárcsak egy vállalat részesedése egy másik vállalatban.

 

Üzleti célból utaztam külföldre, most utazom haza; velem volt 18 év alatti gyermekem is. Rá is vonatkozik a karantén-kötelezettség alóli mentesség?

Nem. Csak az üzleti célból kiutazó magyar állampolgár mentesül a karantén-kötelezettség alól, amennyiben az utazás célját hitelt érdemlően igazolja. Egyéb utastársa, így például a gyermeke nem mentesül alóla.

 

Nem találtam meg a Rendőrség hivatalos weboldalán (különösen a http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a-valtozasokat), illetve ebben az összeállításban az üzleti célú utazáshoz kapcsolódó kérdésemre a válasz. Hogy tudom azt feltenni?

Az üzleti utazásra a kiküldő vállalat cégkapun keresztül, a tervezett beutazás helye szerint illetékes rendőr-főkapitányság, illetve repülőgéppel utazó esetén a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság felé, írásban teheti fel kérdéseit.

 

 

A CSALÁDI ÁLLAPOTHOZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Gyermekem és édesapja/édesanyja nem magyar állampolgárok, én azonban az vagyok. Milyen feltételek mellett utazhatunk be Magyarországra?

Amennyiben hitelt érdemlően igazolásra kerül, hogy Ön és (eltartott) gyermeke, illetve Ön és férje/felesége rokoni kapcsolatban állnak (jellemzően születési / házassági anyakönyvi kivonattal igazolható), az esetben külön engedély nélkül beutazhatnak Magyarországra. A beutazáskor főszabály szerint 10 nap hatósági házi karantén kerül elrendelésre.

 

Nem magyar állampolgárságú élettársammal utaznék haza. Kell-e méltányossági engedélyt kérnie magyarországi beutazáshoz?

Amennyiben Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térségben hatóság által regisztrált és megfelelő irattal igazoltan regisztrált élettársi kapcsolatban állnak és azt a határátlépéskor igazolják, akkor nem kell engedélyt kérniük. Amennyiben nem regisztrált élettársak, illetve nem az előbb felsorolt államok valamelyikében regisztráltak, akkor méltányossági kérelmet kell benyújtania az élettársának a Rendőrség hivatalos weboldalán keresztül: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok (a beadvány kiválasztásához görgessen az oldal aljára). Az engedélyezett beutazáskor 10 nap hatósági házi karantén kerül elrendelésre. A kapott engedélyt fel kell tudnia mutatni az ellenőrzést végrehajtó rendőrnek.

 

Évekkel ezelőtt lejárt a magyar útlevelem, s másik állampolgárságom szerinti útlevéllel utaznék Magyarországra. Kell-e méltányossági engedélyt kérnem a magyarországi beutazáshoz?

Nem kell, amennyiben az állampolgársága továbbra is fennáll. A magyar állampolgárság fennállását igazolja a magyarországi hiteles, hatósági nyilvántartásban szereplő ilyen adat.

 

 

A KARANTÉNKÖTELEZETTSÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Kik esnek magyar állampolgárokkal egy tekintet alá a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozások tekintetében?

a) aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja,

 b) aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja,

 c) aki magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére,

 d) aki a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi – névre szólóan kiadott – meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére,

 e)  a magyarországi kulturális intézmény foglalkoztatottja, ha külföldön megrendezésre kerülő kulturális rendezvényen fellépőként vagy technikai személyzetként való részvételét követően lép be Magyarország területére,

f) magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a 2004/38/EK irányelv szerint).

 

A magyar állampolgárokkal egy tekintet alá eső külföldi beutazhat-e Magyarországra méltányossági beutazási engedély nélkül?

Igen. Nincs szükség külön engedélyre a magyar állampolgárokkal egy tekintet alá eső külföldiek Magyarországra történő beutazásához, a karantén-kötelezettségre vonatkozó előírások a magyar állampolgársággal rendelkezőkkel azonos módon alkalmazandók.

 

Kötelező-e bemutatnom a magyarországi beutazásomkor azt, hogy rendelkezem védettségi igazolvánnyal (akár oltás, akár átesettség okán)?

Nem. Az Ön saját döntése, hogy a védettségi igazolványát bemutatva, vagy a COVID-19 betegségen átesettséget igazolva élni kíván a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet alapján biztosított mentességgel (amelyhez a mentesség okát igazolni kell), vagy az utazási korlátozások mellett (10 nap hatósági házi karantén-kötelezettség) kíván belépni.

 

COVID-19 oltásra (elsőre vagy másodikra) felvételének céljából jövök Magyarországra. Mentesülök-e a 10 nap kötelező házi karantén alól?

Az a személy, aki a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltásra regisztrált, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, ha annak célja a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltás felvétele. A belépéskor igazolni kell a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltásra történt regisztráció tényét.

 

Rendelkezem Magyarországon beadott COVID-19 oltás igazolásával. Mentesülök-e a 10 nap kötelező házi karantén alól, amikor Magyarországra hazautazom?

Nem. Az oltás felvételének igazolása önmagában nem elegendő. A karantén-kötelezettség alóli mentességhez védettségi igazolványt eredetben vagy az azzal egyenértékű (mobil) applikáción keresztüli adatot kell bemutatnia.

 

A Rendőrség adhat felmentés a 10 nap karantén-kötelezettség alól?

Nem. A beutazás során elrendelt karantén-kötelezettség alól a Magyarország Rendőrsége nem adhat felmentést.

 

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkeztem haza, ott kaptam kézhez a kötelező házi karanténról a tájékoztatót. Kihez kell fordulnom a karanténom ügyintézése során?

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a karanténra kötelezett adatait és ügyét a karantén letöltésére kijelölt lakás helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak haladéktalanul továbbította. Ebből kifolyólag minden ügyintézéssel kapcsolatos kérdéssel forduljon a karantén letöltésére kijelölt lakás helye szerint illetékes rendőrkapitánysághoz.

 

Hogyan rövidíthetem le a 10 napos hatósági házi karantént, amelyet a külföldről történt hazautazásom miatt rendeltek el?

Kettő darab SARS-CoV-2 PCR-teszt negatív eredménye szükséges hozzá, amely minták legfeljebb öt nap, de legalább 48 óra időeltéréssel lettek levéve. A második tesztnek mindenképpen Magyarországon kell készülnie, ugyanakkor első teszteredményként a külföldön történt mintavétel is elfogadható, amennyiben (az előbbi feltételeken mellett) az magyar vagy angol nyelven is tartalmazza a szükséges információkat, továbbá, ha az az alábbi országok valamelyikében készült.

Amerikai Egyesült Államok; Ausztria; Belgium; Csehország; Dánia (ide nem számítva Feröer-szigeteket és Grönlandot); Észtország; Finnország; Franciaország (csak európai területek); Görögország; Hollandia (csak európai területek); Horvátország; Izland; Kanada; Lengyelország; Lettország; Litvánia; Liechtenstein; Luxemburg; Magyarország; Málta; Németország; Norvégia (ide nem számítva a Spitzbergákat/Svablard-szigeteket); Olaszország; Portugália; Spanyolország; Svájc; Svédország; Szlovákia; Szlovénia.

 

Még kiskorú (akár csecsemő) gyermekem, neki is kell majd negatív PCR teszteredmény, hogy a 10 nap kötelező házi karantén idejét lerövidítsem?

Igen. A hatályos 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet e tekintetben nem tesz életkor szerint különbséget.

 

Hova kell megküldenem az első és második negatív PCR-teszteredményemet?

A hatósági házi karanténról szóló tájékoztatón megtalálja a police.hu azon linkjét, ahol a két negatív teszteredményt egyszerre, elektronikusan meg kell küldenie: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok (a beadvány kiválasztásához görgessen az oldal aljára). Ehhez szüksége lesz a tájékoztatóra felvezetett egyedi nyilvántartási azonosítóra is.

 

Nem magyar állampolgárok méltányossági kérelmét magyarországi beutazáshoz megküldhetem-e emailen is? Ha igen, akkor hova kell küldenem?

A méltányossági kérelmet kizárólag a Rendőrség hivatalos weboldalán keresztül, elektronikusan lehet beterjeszteni: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok (a beadvány kiválasztásához görgessen az oldal aljára). Ehhez nincs szüksége regisztrációra, jelszóra, de ügyfélkapus felhasználóként is beküldheti. (A budapesti légi kikötőn keresztül történő átlépés során válassza a "Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér..." átkelőhely-nevet.)

 

Megkaptam az illetékes magyar rendőrkapitányság méltányossági beutazási engedélyét. Van-e más feltétele is a magyarországi beutazásomnak?

Amennyiben magyar állampolgársággal nem rendelkezik, akkor teljesítenie kell az általános beutazási feltételeket, amelyeket a 2016/399 EU rendelet (schengeni határ-ellenőrzési kódex), a 2007. évi I. törvény vagy a 2007. évi II. törvény rögzít. Magyar állampolgár bármikor hazatérhet.

 

Külföldön, külföldi munkáltatónál tehergépkocsi vezetőként dolgozom, most repülőgéppel Magyarországra utazom haza a családomhoz. Mentesülök-e a 10 napos karantén kötelezettség alól?

Nem. Csak a teherforgalomban (közúti határátkelőhelyen és tehergépjárművel) történő határátlépés során mentesül a tehergépjárművezető a 10 napos karantén kötelezettsége alól.

 

Temetésre kell Magyarországra utaznunk, magyar állampolgárok vagyunk. Mit kell bemutatnunk a 10 napos karantén kötelezettségének elkerülése érdekében?

Nem, a temetésen történő részvétel sem mentesíti a beutazót a 10 napos hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

 

Magyar állampolgárként magyarországi bírósági tárgyaláson kell részt vennem, rendelkezem idézéssel is. Az ilyen célból történő beutazás mentesít-e a 10 napos karantén kötelezettség alól?

Nem. A bírósági idézés sem mentesíti a beutazót a 10 napos hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

 

Nem magyar állampolgárként magyarországi bírósági tárgyaláson kell részt vennem, rendelkezem idézéssel is. Az e célból történő beutazás mentesít-e a méltányossági beutazási engedély igénylése és a 10 napos karantén kötelezettség alól?

Nem. A bírósági idézés nem mentesíti a beutazót a méltányossági kérelem igénylése alól Magyarországra történő beutazáshoz, illetve nem mentesít a 10 napos hatósági házi karantén kötelezettsége alól sem. A beutazáshoz méltányossági kérelmet itt kell előterjeszteni: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok

 

 

AZ OLTÁSHOZ, VÉDETTSÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Milyen módon igazolhatom, hogy 6 hónapon belül átestem az új koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzésen?

Megfelelő módon hitelesített orvosi igazolással, kórházi zárójelentéssel, 6 hónapnál nem régebbi pozitív majd időben azt követően elvégzett mintavételezéshez kiállított negatív SARS-CoV-2 PCR teszteredménnyel, stb. Ezt bármely ország esetében elfogadjuk.

 

Rendelkezem külföldi védettség igazolvánnyal. Mely országok védettségi igazolványai mentesítenek a magyarországi beutazási korlátozások alól?

Albán Köztársaság, Bahreini Királyság, Ciprusi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Kazah Köztársaság, Marokkói Királyság, Moldovai Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Szerb Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna, Románia által kiállított védettségi igazolások, továbbá a Covid-19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid-19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: EUr.) szerinti uniós digitális Covid-igazolvány.

(A védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2100007.kuk;

A védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2100017.kuk)

 

Magyarországra azért utazom haza, hogy külföldön történ beoltásom után 2 munkanapon belül igényeljem a magyar védettségi igazolványomat. Mely országokban történt oltásokat, illetve mely vakcinákat fogadják el ehhez? A gyermekemre milyen szabályok vonatkoznak?

Ez a szabály csak a magyar állampolgárokra és a velük egy tekintet alá eső külföldiekre alkalmazható. Az oltás helye az alábbi lehet: Albánia; Amerikai Egyesült Államok; Ausztria; Ausztrália; Azerbajdzsán; Bahreini Királyság; Belgium; Bulgária; Chile; Ciprus; Csehország; Dánia; Egyesült Arab Emírségek; Egyesült Királyság; Észak-Macedónia; Észtország; Finnország; Franciaország; Görögország; Hollandia; Horvátország; Izrael; Írország; Izland; Japán; Kanada; Kazahsztán; Kínai Népköztársaság; Kirgizisztán; Kolumbia; Koreai Köztársaság (Dél-Korea); Lengyelország; Lettország; Litvánia; Luxemburg; Málta; Mexikó; Montenegró; Németország; Norvégia; Olaszország; Oroszország; Portugália; Románia; Spanyolország; Svájc; Svédország; Szerbia; Szlovákia; Szlovénia; Törökország; Új-Zéland; Üzbegisztán. (>408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 9/C. §)

Az elfogadott vakcinák: AstraZeneca, Janssen, Moderna, Pfizer-BionTech, Sinopharm, SzputnyikV

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött gyermeke együtt utazik és lép Magyarországra a kérdésben szereplő céllal hazautazó személlyel, akkor karantén-kötelezettség nélkül a gyermek is beutazhat Magyarországra.

 

Fontos, hogy a beutazást követő 2. munkanapon meg kell, hogy jelenjen a kormányablaknál a kérelem benyújtása érdekében, különben önnel szemben automatikusan elrendelésre kerül a karantén.

 

Rendelkezem hat hónapnál nem régebbi új koronavírus antigén (antibody) teszt pozitív eredménnyel. Mentesülök a 10 nap karantén kötelezettsége alól?

Nem. Az antigén tesztek önmagukban nem alkalmasak arra, hogy megállapítható legyen az, hogy a COVID-19 betegségből 6 hónapon belül gyógyult fel, vagy 6 hónapon túl esett át a betegségen. Azok csak azt igazolják, hogy a személy rendelkezik ellenanyaggal a CoVid-19 vírussal szemben, ami akár oltás következménye is lehet.

 

 

A MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNŐ ÁTUTAZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Repülőtérről tranzitálnánk az egyik, Magyarországgal szomszédos országba. Milyen feltétellel tehetjük azt?

Magyarországon keresztül csak nem magyar állampolgár tranzitálhat a jelenleg hatályos 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet értelmében, magyar állampolgárként erre nincs lehetősége. Tranzitálásra csak közúton van mód. A tranzitálás igazolásakor igazolni kell, hogy a célországba beutazásra jogosult az utazó, továbbá milyen forgalmi rendszámú járművön és melyik határátkelőhelyen keresztül kívánja elhagyni Magyarországot. Az utazás csak a kijelölt útvonalakon, meghatározott feltételek betartása mellett történhet. (408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 14. §)

 

A Magyarországon átutazó személynek be kell-e mutatnia negatív SARS-CoV-2 PCR teszteredményt? Vonatkozik-e az így beutazóra a karantén-kötelezettség?

Nem kell a magyarországi beutazáskornegatív SARS-CoV-2 PCR teszteredményt bemutatni az átutazónak, de amennyiben a belépéskor gyanú merül fel a SARS-CoV-2 fertőzésre, a belépése megtagadható. A Magyarországon átutazónak Magyarország területét 24 órán belül el kell hagynia, a tranzitálásra kijelölt útvonal(ak)ról nem térhet le, megállnia csak egészségügyi vagy műszaki okból, a tranzitáláshoz igénybe vehető pihenőhelyeken szabad. (> 408/2020.(VIII. 30.)Korm. rendelet 14. §)

 

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/humanitarius-korridor-0

 

Milyen közlekedési eszközzel utazhatok át Magyarországon?

Az átutazás szabályai az alábbi linken olvashatóak:

 

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/humanitarius-korridor-0

 

 

A KÜLFÖLDRE UTAZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Külföldre utazáskor, a légi járatra beszálláskor kér-e a rendőrség negatív PCR tesztet?

Nem. A külföldre utazás során Magyarország Rendőrsége nem kér SARS-CoV-2 PCR teszteredmény bemutatását. Azonban javasoljuk, hogy utazása előtt körültekintően tájékozódjon a légi fuvarozók szabályairól, az átszállás során érintett és a célország ilyen irányú előírásairól az illetékes légitársaságoknál, illetve külképviseleti, külföldi járványügyi vagy külföldi határrendészeti hatóságoknál.

 

Hol tájékozódhatom a célországom szerinti beutazás szabályairól?

A légi fuvarozók szabályairól, az átszállás során érintett és célország COVID-19-hez kapcsolódó előírásairól, korlátozásairól az illetékes légitársaságoknál, illetve külképviseleti, külföldi járványügyi vagy külföldi határrendészeti hatóságoknál érdeklődjön.

 

 

A SPORTRENDEZVÉNYEKHEZ, KULTURÁLIS ESEMÉNYEKHEZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Beutazhatok-e karantén-kötelezettség nélkül, amennyiben nemzetközi sporteseményen vagy kulturális rendezvényen kívánok részt venni nézőként?

Amennyiben utazásának célja nemzetközi sportesemény vagy kulturális rendezvény megtekintése, továbbá bemutatja ezek valamelyikének megtekintésére feljogosító részvételi jegyét, illetve rendelkezik 3 napon belül készült negatív SARS-CoV-2 PCR teszteredménnyel, valamint ezeken túlmenően vállalja, hogy Magyarország területét 72 órán belül elhagyja, akkor beutazhat karantén-kötelezettség nélkül. (Az UEFA EURO 2020 labdarúgó Európa-bajnokságra, az U21-es UEFA Európa-bajnokságra, valamint a magyar felnőtt labdarúgó válogatott mérkőzéseire nézőként érkezőkre a 72 órás ország elhagyási kötelezettség nem vonatkozik.)

 

Beutazhatok-e karantén-kötelezettség nélkül, amennyiben UEFA EURO 2020 mérkőzésen nézőkén kívánok részt venni?

Amennyiben utazásának célja UEFA EURO 2020 valamely mérkőzésének megtekintése, továbbá bemutatja ennek megtekintésére feljogosító részvételi jegyét, illetve rendelkezik 3 napon belül készült negatív SARS-CoV-2 PCR teszteredménnyel, akkor beutazhat karantén-kötelezettség nélkül.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Zaklatás miatt felelhet

A gárdonyi rendőrök befejezték a nyomozást annak a 20 éves férfinak az ügyében, aki ősszel gáz-riasztó fegyverrel fenyegetett meg egy párt.

 

Eltűnt Orsós László

A dombóvári rendőrök a lakosság segítségét kérik a 14 éves fiú eltűnése kapcsán.

 

Három nap, négy elfogás

Nagykerekinél egy körözött autót foglaltak le, míg Ártándon három körözött személyt fogtak el a rendőrök.

 

Halmozta a bajt

A győri rendőrök egy helyi sofőrrel szemben indítottak büntetőeljárást, aki egy időben három jogsértést is elkövetett.

 

Veszélyesek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonkét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év hetedik hetében.

 

Vasrudas rongáló

A budapesti rendőrök azonosították a férfit, aki betörte egy józsefvárosi pártiroda ajtóüvegét.