Határrendészeti összesítő Veszprém megyéből

2021. 04. 14., sze - 18:00
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök egy embercsempésszel és kilenc illegális migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján 2021. április 14-én, 8 óra 25 perckor a 82-es számú főúton, Eplénynél akartak megállítani egy grúz rendszámú autót. A sofőr a rendőröket meglátva próbálta magát kivonni az intézkedés alól, amelynek során két szolgálati gépkocsival érintőlegesen ütközött.

Az autóban, amely Ausztria felé haladt, a 36 éves ukrán járművezetőn kívül kilenc illegális migráns utazott. Utóbbiak jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat. A sofőrt, valamint az utasokat előállították.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről. A gépjárművezetővel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

migráns

migráns


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Menekült

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott.