Két embercsempészt fogtak el a szombathelyi rendőrök

2022. 09. 30., p - 12:25
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Szombathelyen tartóztatták fel a migránsokat szállító embercsempészeket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján az egyenruhások 2022. szeptember 30-án a délelőtti órákban, a Repülők útján állítottak meg egy szlovák forgalmi rendszámú személygépkocsit, amelyet egy török állampolgárságú férfi vezetett, akivel egy szlovák állampolgár is utazott. A gépkocsiban a sofőrön és utastársán kívül kilenc, magát az ellenőrzés során szír állampolgárnak valló személy tartózkodott. A rendőri intézkedés során a szír utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A török sofőrrel, valamint szlovák állampolgárságú utastársával szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megölte szomszédját

A bejelentést követő 30 percen belül kattant a bilincs annak a férfinak a kezén, aki Esztergomban bántalmazta ismerősét.

 

Sikeres együttműködés

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói a Múcsonyi Polgárőr Szövetség munkatársainak az információi alapján fogták el a tolvajokat.

 

Halmozta a szabálysértéseket

Az Edelényi rendőrök elállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező autójával, jogosítvány nélkül közlekedett.