Két embercsempészt fogtak el Mélykútnál

2022. 06. 24., p - 06:05
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A román férfiak sri-lankaiakat rejtegettek egy autó csomagtartójában. Hajnalban 19 határsértőt is feltartóztattak a rendőrök.

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. június 24-én 3 óra 25 perckor Balotaszállás térségében 19 illegális migránst tartóztattak fel. A magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

A Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Mélykút belterületén 2022. június 24-én 1 óra 40 perckor intézkedés alá vontak egy autót, amelyet egy 29 éves román férfi vezetett, utasa pedig egy 25 éves – szintén román – férfi volt. A járőrök a kocsi ellenőrzésekor a csomagtartóban két külföldit találtak elbújva, akik sri-lankai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr és társa a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Mindkettejüket előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően kezdeményezik letartóztatásukat.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Színváltó

Egy órán belül elfogták a külföldit, aki a gyanú szerint egy kalapács segítségével egy óbudai zálogházat rámolt ki. A férfi éppen festékszóróval színezte át körözött autóját.

 

Nem adta meg

Egy személygépkocsi vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az útkereszteződésbe, hogy baleset lett a vége.