Kínai állampolgárt csempészett, őrizetbe vették

2023. 02. 03., p - 08:13
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfi egy magyar rendszámú autóval próbálta meg utasát Nyugat-Európába juttatni, de Nagybaracskánál lefülelték.

 

A Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség munkatársa 2023. február 2-án 22 óra 35 perckor – az 5107-es számú úton, Nagybaracska térségében – megállított egy személyautót. A kocsit egy magyar tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai állampolgár vezette, és a járműben rajta kívül egy másik férfi tartózkodott, aki kínainak vallotta magát, de sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodásának jogszerűségét nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a magyar-szerb határ közelében vette fel utasát azért, hogy őt – ellenszolgáltatás fejében – Nyugat-Európába juttassa, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Az 53 éves, egyébként budapesti tartózkodási hellyel rendelkező sofőrt előállították és őrizetbe vették. Gyanúsítottként kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A jármű utasát a hatályos magyar jogszabályok értelmében – meghallgatását követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás az M5-ös autópályán

Két kamion és egy kisteherautó ütközött Lajosmizse térségében, a Budapest felé vezető oldalon. A helyszínelés és műszaki mentés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták a sztrádát.

 

Lezárt akta: Kifosztás és lopások

A szekszárdi nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy 28 éves medinai férfit gyanúsítottak meg kifosztás bűntett és több lopás elkövetésével.

 

Lezárt akta: „Letelt a munkaidőm”

Három motoros is felborult tavaly egy letakarítatlan, sáros útszakaszon Isaszegnél. A vizsgálat feltárta, foglalkozási szabályszegések idézték elő a baleseteket. A monori rendőrök vádemelést javasolnak egy cég műszaki igazgatója és két beosztottja ellen.

 

Rozmaring 30 euróért?

Ismét kamudrog-árusokat fogtak el a budapesti rendőrök. A két férfi marihuánaként adott el fűszert turistáknak, csalással gyanúsítják őket.

 

Kristálytiszta ellenőrzés

A rendőrök megállítottak egy autót, majd ellenőrizték azt, ennek eredményeként új-pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt elfogtak egy férfit Miskolcon.