Közös célunk Európa határainak védelme

2024. 04. 02., k - 15:02
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Újabb magyar rendőri egység indul Szerbiába.

Magyarország kettős migrációs nyomásnak van kitéve: keleti irányból az ukrajnai háború elől menekülőket fogadjuk, déli határinkon pedig az illegális migránsokkal szemben lépünk fel.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozzuk hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban, ehhez azonban szorosan együtt kell működnünk a környező országok hatóságaival is.

Az együttműködés részeként a 16. magyar rendőri kontingens indul Szerbiába, amelynek tagjait 2024. április 2-án, Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában dr. Balázs László r. ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője búcsúztatta.

Beszédében elmondta, hogy a magyar és a szerb rendőrség hatékony fellépésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma.  

Az embercsempészek a közúti infrastruktúra és a terepadottságok figyelembe vételével – úgynevezett alternatív útvonalakat használva – rendszeresen változtatják az illegális migránsok célországokba történő szállítási irányait, módszereit.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Kollégáink nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával támogatja az érintett határszakasz védelmét.

A 32 fős kontingens tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.