Lett állampolgár volt az embercsempész

2022. 09. 16., p - 09:21
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A 86-os számú főúton fogták el a migránsokat szállító embercsempészt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Pécsi Osztályának információi alapján a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai 2022. szeptember 16-án, a hajnali órákban, a 86-os számú főúton ellenőriztek egy litván forgalmi rendszámú gépkocsit, amit egy lett állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül további 15, magát az ellenőrzés során szír állampolgárnak mondó személy utazott. Az intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A lett sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam