Megnövelt kapacitás a csengersimai közúti határátkelőhelyen 

2022. 07. 06., sze - 15:47
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A jövőben két forgalmi sávon fogadhatjuk a Románia felől érkező tehergépjárműveket, amelyek átvizsgálását újonnan telepített mobil röntgenkapu is segíti.

A magyar-román viszonylatú csengersimai közúti határátkelőhely jelentős teherforgalmat bonyolít, amely az elmúlt hónapokban - tekintettel az ukrán-orosz háborúra - tovább növekedett. A meglévő infrastruktúra fejlesztésének szükségességét tovább növelte az, hogy azok a tehergépjárművek, amelyek korábban a magyar-ukrán államhatáron keresztül közlekedtek, most főként a legközelebbi román határátkelőhelyet veszik igénybe. A túlterhelés enyhítése érdekében a magyar és román hatóságok május végén egyeztettek, és megállapodtak a közös ellenőrzés átszervezésében, az ehhez szükséges infrastruktúra kialakításában.

A megállapodást követően egy hónap alatt megvalósult Csengersimán az a beruházás, amely a Románia felől Magyarországra érkező tehergépjárművek beléptetésének ütemét növeli, akár az eddigi kétszeresére. Az építési munkákban a Büntetés-végrehajtáshoz tartozó Nostra Kft. is közreműködött.

Az ellenőrzési sor megváltozik, és az útlevél kezelése más helyre kerül, valamint az eddigi egy helyett két teherforgalmi sávon fogadjuk a kamionokat. A járművek átvizsgálására rendszerbe áll egy mobil röntgenkapu, amelynek használata gyorsítani fogja az ellenőrzést, egyúttal növeli a hatékonyságot és a biztonságot. A teher- és személyforgalmi sávok elválasztására új kerítés épült. Az új rendszerre történő tényleges átállás a hétvégi kamionstop idején történik majd, így a műszaki munkálatok egyáltalán nem akadályozzák a forgalmat.  ​

A csengersimai bővített infrastruktúra átadása határtalálkozó keretében történt, a magyar rendőrség és a román határrendőrség vezetőinek részvételével 2022. július 6-án. A magyar és a román hatóságok egyaránt bíznak az új rendszer hatékonyságában, és - kedvező tapasztalatok esetén - további átkelőkön is bevezetik. A személyforgalom elősegítése érdekében több irányban folynak informatikai fejlesztések.

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bogyó újra otthon

A szikszói rendőrök visszaadták az eltulajdonított kutyust a gazdájának.

 

Lopott és rabolt

Emelte a tétet az a tiszaburai férfi, aki eleinte csak alkalmi lopásokat, később már rablást követett el. A karcagi rendőrök őrizetbe vették.

 

Lezárt akta: tányéros kenyértörés

Nem kapta vissza lemondott szállásának díját, ezért először „rabul ejtette” vendéglátója kerékpárját, majd 80 tányérját zúzta apró darabokra az a 40 éves zalaszentgróti nő, aki ellen rongálás miatt nyomoztak a ceglédi rendőrök.