Négy embercsempészt fogtak el a Vas megyei rendőrök

2022. 08. 30., k - 14:18
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Veszprém megyei rendőrök együttműködésével Hosszúpereszteg térségében valamint, Magyarszecsőd és Körmend között három gépkocsit állítottak meg a Vas megyei egyenruhások.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján a Vas megyei egyenruhások 2022. augusztus 30-án, a reggeli órákban, Hosszúpereszteg térségében egy, a 8-as számú főúton – Magyarszecsőd és Körmend között – pedig két, lengyel forgalmi rendszámú gépkocsit állítottak meg. A Hosszúperesztegnél intézkedés alá vont gépjárművet egy moldáv férfi vezette és az autóban öt, magát szír állampolgárnak mondó személy utazott. Molnaszecsőd térségében két, lengyel forgalmi rendszámú járművet ellenőriztek a rendőrök. Egyiket egy ukrán állampolgárságú férfi, a másikat pedig egy grúz férfi vezette. A két autóban a sofőrökön kívül egy, grúz férfi és összesen hét, magát az ellenőrzés során grúz és szír állampolgárnak valló személy utazott. A rendőri intézkedések során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A moldáv, az ukrán és a grúz sofőrökkel, valamint további egy, grúz férfival szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Majdnem gyalogosokat gázolt a zebrán

A sofőrt a hatóság az elsőbbségadási szabályok megsértése miatt négy hónapra eltiltotta a vezetéstől és harmincezer forint pénzbírsággal sújtotta.