Országos határrendészeti összesítő

2024. 04. 21., v - 00:48
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2024. április 20-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 5 határsértőt tartóztattak Csongrád-Csanád vármegyében.  

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során albán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás.

Beregsurány közigazgatási területén, a 41-es számú főúton 2024. április 20-án 6 óra 45 perckor az ukrán határőrizeti szerv jelzése alapján a rendőrök intézkedés alá vontak egy szlovák honosságú személygépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. Az intézkedés során megállapították, hogy a gépkocsi utasterében három, magukat ukrán állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A rendőrség nevében

Egy miskolci férfi sms-t kapott a „rendőrség nevében” arról, hogy megbüntették, és kérték, kattintson a linkre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

 

Őrizetben a rabló

Két nőre is rátámadt az a miskolci férfi, akit azonosítottak, majd elfogtak a rendőrök.