Országos határrendészeti összesítő

2022. 07. 31., v - 18:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt 12 óra számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. július 31-én 6 óra és július 31-én 18 óra közötti időszakban összesen 425 határsértőt tartóztattak fel és 44 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 15 esetben összesen 112 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Bácsbokod, Csikéria, Kisszállás, Kecskemét és Csikéria közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 260 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged, Szatymaz közigazgatási területén.

Baranya megyében 1 alkalommal, Mohácsnál 3; Vas megyében 1 esetben, Szombathelyen 9; Pest megyében 1 esetben, Újhartyán külterületén 36; és Budapesten 1 alkalommal, a  XXIII. kerületben 5 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során palesztin, algériai, szír, iraki, szomáliai, marokkói, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun megyében 4 esetben a rendőrök összesen 44 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 12 órában 3 esetben összesen 3 fő indult embercsempészés miatt büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján 2022. július 31-én 6 óra 50 perckor az M5-ös autópályán, Újhartyán közigazgatási területén az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú kisteherautót. A sofőr azonban a rendőri ellenőrzést észlelve megállt, kiszállt és elszaladt a helyszínről. A jármű rakterében 36, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Az embercsempészt a rendőrök keresik.

Bács-Kiskun megyében, Kisszállás külterületén 2022. július 31-én 14 óra 15 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, melyet egy ukrán férfi vezetett. A gépjármű utasterében további 4 fő, magukat szír, afgán és szomáliai állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Ugyancsak Bács-Kiskun megyében, Kecskemét külterületén az M5-ös autópályán 2022. július 31-én 14 óra 55 perckor az egyenruhások a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján egy lengyel honosságú kisteherautót vontak intézkedés alá. A járművet egy ukrán férfi vezette, a raktérben 33, magukat pakisztáni, afgán és szomáliai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: rendszámtáblát loptak

A Csongrádi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást két kisteleki és egy csongrádi férfi ellen, akik egy Felgyőnél balesetet szenvedett személyautó rendszámtábláját ellopták.

 

Lezárt akta: megmenthette volna az öv

Sorsára hagyta balesetes autója alá szorult utasát, majd hazabotorkált tavaly novemberben - a gyanú szerint - az a sofőr, aki ellen a napokban fejezték be a vizsgálatot a Pest megyei közlekedésrendészek. Az OSSZA(D)! 3. című videó az ilyen és hasonló balesetek megelőzéséért készült!