Országos határrendészeti összesítő

2022. 08. 05., p - 06:11
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt 12 óra számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök a 2022. augusztus 4-én 18 óra és augusztus 5-én 6 óra közötti időszakban összesen 244 határsértőt tartóztattak fel és 82 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 7 esetben összesen 63 határsértőt tartóztattak fel Bócs, Bácsalmás, Hercegszántó, Hóduna, Katymár és Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 9 esetben összesen 158 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Kübekháza, Szeged-Szőreg és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 1, Somogy megyében 6, Békés megyében 1, Budapesten 1, Tolna megyében 14 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, szír, pakisztáni és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun megyében 3 esetben a rendőrök összesen 32, Csongrád-Csanád megyében 3 esetben 50 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 12 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Tolna megyei Tamási közigazgatási területén, a 65-ös számú főút 32. kilométerszelvényénél augusztus 4-én 16 óra 50 perckor a rendőrök megkísérelték ellenőrzés alá vonni egy szerb honosságú személygépkocsit, amely a rendőri jelzésre nem állt meg és elmenekült, majd Kocsola külterületén egy kukoricaföldre hajtott. A rendőri intézkedés megkezdése előtt a gépkocsi vezetője és utasai elmenekültek a helyszínről. A terepkutatás eredményeképpen 17 óra 50 perckor a járőrök megtalálták a 14 külföldi férfit, az embercsempészt pedig 21 óra 25 perckor fogták el Kocsolán.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 5-én 2 óra körül Bács-Kiskun megyében, az 54-es főúton halálos tömegszerencsétlenség történt, amelyben egy embercsempész és több illegális migráns is megsérült.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján augusztus 5-én 3 óra 44 perckor a 64-es számú főúton, Enying-Balatonbozsokon a járőrök megkíséreltek intézkedés alá vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, amely a rendőri jelzésre nem állt meg. A jármű Balatonendréd külterületén, a 6501-es számú úton jobbra kanyarodás közben felborult és kigyulladt. A járműben utazók a gépkocsiból kiugrottak és a közeli erdőbe menekültek. Hat illegális migránst a rendőrök elfogtak, az embercsempész felkutatása folyamatban van. A jelenlegi információk alapján a balesetben senki sem sérült meg.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bogyó újra otthon

A szikszói rendőrök visszaadták az eltulajdonított kutyust a gazdájának.

 

Lopott és rabolt

Emelte a tétet az a tiszaburai férfi, aki eleinte csak alkalmi lopásokat, később már rablást követett el. A karcagi rendőrök őrizetbe vették.

 

Lezárt akta: tányéros kenyértörés

Nem kapta vissza lemondott szállásának díját, ezért először „rabul ejtette” vendéglátója kerékpárját, majd 80 tányérját zúzta apró darabokra az a 40 éves zalaszentgróti nő, aki ellen rongálás miatt nyomoztak a ceglédi rendőrök.