Országos határrendészeti összesítő

2022. 08. 19., p - 05:10
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. augusztus 18-án a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 754 határsértőt tartóztattak fel és 312 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 31 esetben összesen 233 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Bácsborsód, Balotaszállás, Bátmonostor, Dávod, Hercegszántó, Hóduna, Katymár, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kunbaja, Lajosmizse, Madaras, Mátételke, Mélykút, Petőfásszálás és Tompa közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 38 esetben összesen 458 határsértőt tartóztattak fel Apátfalva, Ásotthalom, Deszk, Forráskút, Kistelek, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Röszke, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 2 alkalommal, Nagycenken és Mosonmagyaróváron 30; Komárom-Esztergom megyében Tatabányánál 9; Pest megyében 3 esetben, Inárcsnál és Gyálon összesen 24 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán,  bangladesi, indiai,  marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 3 esetben 24, Csongrád-Csanád megyében 15 esetben 288 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 6 esetben indult büntetőeljárás.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Szegedi Osztályának jelzése alapján a járőrök Inárcs közigazgatási területén, az M5-ös autópályán  2022. augusztus 18-án 6 óra 23 perckor ellenőriztek egy román honosságú tehergépkocsit és annak román vezetőjét. A sofőr 18, magukat indiainak, pakisztáninak és afgánnak valló férfit szállított.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Szegedi Osztályának jelzése alapján a rendőrök Nagycenk közigazgatási területén, az M85-ös autóút 107-es kilométerénél ellenőriztek 2022. augusztus 18-án 8 óra 20 perckor egy osztrák honosságú teherautót és annak horvát állampolgárságú vezetőjét. A jármű rakterében 29, magukat pakisztáni, indiai és bangladesi állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, szintén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Szegedi Osztályának jelzése alapján állítottak meg a rendőrök Lajosmizse közigazgatási területén, az M5-ös autópálya 67-es kilométerénél 2022. augusztus 18-án 9 óra 40 perckor. egy cseh teherautót. A jármű szintén cseh sofőrje 42, magát szírnek valló illegális migránst szállított.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Győri Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén, az M5-ös autópálya bal pályatestjének 35. kilométerénél 2022. augusztus 18-án 16 óra 10 perckor a járőrök egy ukrán honosságú személyautót állítottak meg. Az ukrán sofőr 4, magát szírnek valló férfit szállított.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Győri Osztályának jelzése alapján Tatabánya közigazgatási területén, az M1-es autópálya jobb pályatestjének 53. kilométerénél állítottak meg a rendőrök 2022. augusztus 18-án 17 óra 30 perckor órakor a járőrök egy román állampolgárságú férfit egy bolgár honosságú személygépkocsi vezetőjeként. A járműben 9, magát afgánnak valló férfi utazott.

 

Forráskút közigazgatási területén, az 5422-as számú út 10. kilométerénél 2022. augusztus 18-án 23 óra 10 perckor a járőrök egy román honosságú személyautót és annak román sofőrjét ellenőrizték. A járműben 6, magukat indiainak és pakisztáninak valló férfi volt.  

 

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.