Országos határrendészeti összesítő

2022. 08. 22., h - 05:09
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. augusztus 21-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 433 határsértőt tartóztattak fel és 127 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 21 esetben összesen 122 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Balotaszállás, Csikéria, Hercegszántó, Hercegszántó-Hóduna, Kelebia, Kisszállás, Lajosmizse, Madaras Mélykút és Zsana közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 22 esetben összesen 278 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Makó, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Szeged és Szeged- Hattyastelep közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 1, Komáromban 6, Pest megyében 2 esetben Inárcs közigazgatási területén összesen 26 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, kínai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 3, Csongrád-Csanád megyében 5 esetben a rendőrök összesen 127 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 9 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a járőrök 2022. augusztus 21-én 03 óra 25 perckor az M5 autópályán, Inárcs térségében ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit.  A jármű román állampolgárságú vezetője 10, magukat afgán állampolgárnak valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a járőrök 2022. augusztus 21-én 15 óra körüli időben az M1 autópályán, Komárom térségében ellenőriztek egy ukrán honosságú személygépjárművet, melyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a vezetőn kívül 6, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Lajosmizse közigazgatási területén az M5-ös autópályán, 2022. augusztus 21-én 15 óra 30 perckor a rendőrök egy műszaki hibás teherautót ellenőriztek. Az ellenőrzés során a gépjármű vezetője nem tartózkodott a helyszínen. A járműben 41, magukat afgán, pakisztáni és szír állampolgárnak valló személy tartózkodott. A gépjármű vezetőjét a rendőrök jelenleg is keresik.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a járőrök 2022. augusztus 21-én 16 órakor az M5 autópályán, Inárcs térségében ellenőriztek egy ukrán honosságú tehergépkocsit, melyet egy 18 éves ukrán állampolgárságú férfi vezetett, utasként a gépjárművben tartózkodott még egy 16 éves ukrán állampolgár. Rajtuk kívül a gépjárműben 15, magukat szír állampolgárnak valló külföldi utazott. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a járőrök 2022. augusztus 21-én 19 óra 40 perckor, Kisszállás közigazgatási területén ellenőriztek egy román honosságú személygépjárművet, melyet egy 19 éves moldáv állampolgár vezetett. A járműben a vezetőn kívül 9, magukat indiai, pakisztáni és afgán állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

2022. augusztus 21-én 20 órakor a Tompa Közúti Határátkelőhelyen belépésre jelentkezett egy kisteherautó, melyet egy szerb állampolgár vezetett. A járműben a vezetőn kívül egy, magát szerb állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

10 percen belül a helyszínen

Tűz ütött ki egy bölcskei háznál, a dunaföldvári rendőrök egy asszonyt mentettek ki, majd megkezdték az oltást.

 

Finn módszerrel ellenőriztek

A közlekedésbiztonsági akció során a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök 11 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból.

 

Megyei közgyűlési elismerések

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének és rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesének tevékenységét is elismerték.

 

Pakson tartottak értekezletet

Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumot szerveztek a városi rendőrkapitányságon, melyre a környék településeinek, valamint a körzetben működő szervezetek vezetői is meghívást kaptak.