Országos határrendészeti összesítő

2022. 09. 06., k - 01:22
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 5-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 766 határsértőt tartóztattak fel és 509 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 23 esetben összesen 148 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Bátmonostor, Hercegszántó-Hóduna, Katymár, Kecskemét, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Madaras, Solt és Tompa közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 36 esetben összesen 530 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Bordány, Deszk, Kübekháza, Makó, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 3, Székesfehérváron 1, Győr-Moson-Sopron megyében öt esetben összesen 35, Pest megyében öt esetben összesen 30, Tolna megyében két esetben 19 határsértőt tartóztattak fel.  

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében két esetben 30, Csongrád-Csanád megyében 15 esetben a rendőrök összesen 479 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, Inárcsnál 2022. szeptember 5-én 3 óra 25 perckor egy német személyautó román sofőrjét állították meg a rendőrök. A gépkocsiban kilenc, magukat szírnek valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az 52-es főúton, Soltnál ellenőriztek egy lengyel kisteherautót 2022. szeptember 5-én 9 óra 55 perckor. A sofőr a rendőri intézkedés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről. A járműben 31, magát szírnek valló férfi volt.

A Győr-Moson-Sopron megyei Lövőnél, a 8627-es úton a rendőrök 2022. szeptember 5-én 14 óra 30 perckor egy balesetet szenvedett, embercsempész-gyanús személyautóra figyeltek fel. A sofőr feltehetően túl gyorsan hajtott és egy fának ütközött. A felborult autóban ülő két férfi megsérült, az illegális migránsok már korábban elhagyták a járművet. A keresés eredményeként a járőrök a közelben megtaláltak és feltartóztattak négy, magát szírnek valló férfit. A két sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján az M6-os autópálya 132. kilométerénél, Szedresnél 2022. szeptember 5-én 16 óra 6 perckor a járőrök egy magyar személyautót állítottak meg. A moldovai sofőr öt, magát afgánnak valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, Inárcsnál 2022. szeptember 5-én 16 óra 22 perckor a rendőrök egy román személyautó román sofőrjével szemben intézkedtek.  A járműben hat, magát afgánnak valló illegális migráns utazott.

Hegyeshalomnál állítottak meg a rendőrök 2022. szeptember 5-én 20 óra 40 perckor egy szerb személyautót. A szerb sofőr a járműben 13, magát afgánnak és indiainak valló férfit szállított.

 

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához.

 

Eltűnt Balogh Dániel Dominik

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves fiú megtalálása érdekében.

 

Az új úton is 90 a megengedett!

A közelmúltban átadott, Tolnát és Bács-Kiskun vármegyét összekötő Tomori Pál híd közelében visszatérően ellenőrizzük a közlekedők sebességét.

 

Álmából riadt fel a rablóra

A rendőrök másfél órán belül elfogták azt a 30 éves helyi férfit, aki betört egy komlói lakásba, majd az ott lévő sértettet is bántalmazta.

 

Kapós volt a csali

Az idei évben is Magyarország egyik legnépszerűbb halastaván, a Maconkai-víztározón rendezte meg nagy érdeklődésre számot tartó horgászversenyét a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.