Országos határrendészeti összesítő

2022. 09. 07., sze - 05:31
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 6-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 734 határsértőt tartóztattak fel és 887 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 28 esetben összesen 154 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bátmonostor, Dávod, Gara, Hercegszántó-Hóduna, Kelebia, Kisszállás külterület, Kiskunmajsa, Kunbaja, Lajosmizse, Madaras, Mélykút, Petőfiszállás, Vaskút közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 32 esetben összesen 486 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Bordány, Klárafalva, Makó, Mórahalom, Röszke, Szeged, Szatymaz, Zákányszék közigazgatási területén.      

Baranya megyében egy esetben 2, Budapesten hat esetben 20, Fejér megyében egy esetben 4, Győr-Moson-Sopron megyében öt esetben 33, Komárom-Esztergom megyében két esetben 3, Pest megyében három esetben 30, Tolna megyében egy esetben 1, Veszprém megyében 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, jemeni, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, szudáni, török, tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun két esetben 39, Csongrád-Csanád megyében 34 esetben 848 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján   Inárcs közigazgatási területén az M5 autópályán 2022. szeptember 06-án   0 óra körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német forgalmi rendszámú tehergépkocsit. A szerb férfi 17, magát indiai állampolgárnak valló személyt szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján 2022. szeptember 06-án 9 óra 21 perc körüli időben a rendőri egységek intézkedés alá akarták vonni egy osztrák forgalmi rendszámú személygépkocsit és annak vezetőjét az M5 autópálya Fertőszentmiklósi lehajtójánál. A rendőri jelzésre a jármű vezetője nem állt meg, majd átszakította szalagkorlátot és a járművel felborult. A 27 éves szír állampolgár 15, magukat szír állampolgárnak valló férfi személyt szállított.

Bátmonostor közigazgatási területén az 51-es számú főúton 2022. szeptember 6-án 16 óra 30 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú járművet és annak vezetőjét egy magyar állampolgárságú férfit. A járműben 13 fő magát török állampolgárságúnak valló személy tartózkodott.

Kiskunmajsa közigazgatási területén az 5409-es számú főúton 2022. szeptember 6-án 17 óra 15 perc körüli időben a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy bolgár állampolgárságú férfit, aki egy bolgár honosságú járművet vezetett, amiben 8 fő magát afgán állampolgárnak való személy utazott.

Mórahalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2022. szeptember 6-án 18 óra körüli időben a MEKTA járőrei ellenőrzés alá vontak kettő egymás után haladó járművet. Az első járművet egy szerb férfi vezette, utasként szállított nyolc fő magát afgán és öt fő magát indiai állampolgárnak valló személyt. A szorosan mögötte közlekedő járművet egy szlovén állampolgár vezette. Járművének rakterében az ellenőrzés során 12 fő magát afgán, három fő magát pakisztáni és három fő magát indiai állampolgárnak valló illegális migráns személyt találtak. 

Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2022. szeptember 6-án 19 óra 40 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 40 éves moldovai állampolgárságú férfit, aki egy cseh honosságú személygépkocsit vezetett. A gépkocsiban kilenc fő magát afgán állampolgárságúnak valló férfi utazott.

Inárcs közigazgatási területén az M5-ös autópályán 2022. szeptember 6-án 23 óra 10 perc körüli időben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján, a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 47 éves olasz állampolgárt, aki egy magyar honosságú személygépkocsit vezetett. A járműben 10 fő magát afgán állampolgárságúnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopás miatt keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi buszmegállóban ellopta a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját.

 

Kékek a kék bolygóért

A Pest vármegyei bűnmegelőzők a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársaival karöltve szerveztek hulladékgyűjtéssel egybekötött környezetvédelmi programot a Ráckevei (Soroksári) Duna tanösvénynél.

 

Az esztergomi rendőrök „jófogása”

A hirdetőket átverő banda tagjait az esztergomi rendőrök a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztály munkatársaival együttműködve Győrben fogták el.

 

Alkalom szülte tolvajokat fogtak

A sértettek ugyan óvatlanok voltak, de a kiskunfélegyházi és a bajai rendőröknek még egy óra sem kellett ahhoz, hogy bűnelkövetők csuklóján kattanjon a bilincs.

 

Rokonait is meglopta

A karcagi rendőrök őrizetbe vettek egy helyi férfit, aki saját rokonait lopta meg, valamint több üzletből tulajdonított el különböző használati cikkeket az elmúlt hónapokban.