Országos határrendészeti összesítő

2022. 09. 13., k - 01:41
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 12-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 872 határsértőt tartóztattak fel és 164 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 17 esetben összesen 138 határsértőt tartóztattak fel Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Kunbaja, Lajosmizse, Petőfiszállás, Hercegszántó, Vaskút, Kiskunmajsa, Balotaszállás és Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 41 esetben, összesen 552 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Kistelek, Makó, Bordány, Csengele, Klárafalva, Öttömös, Kistelek, Deszk, Röszke, Ruzsa, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 13 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Inárcs, Vác és Hévizgyörk területén a rendőrök összesen 31 illegális migránst fogtak el.

Fejér megyében, Dunavecsén 5 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Tatabánya területén 60 határsértőt tartóztattak fel.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Győr, Sopronhorpács, Szilsárkány, Hegyeshalom területén összesen 52 határsértőt tartóztattak fel.

Nógrád megyében, Rétság területén a rendőrök 21 illegális migránst fogtak el.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, líbiai, jemeni, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 3 esetben Bács-Kiskun, és 5 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 164 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 6 embert fogtak el, 13 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A rendőrök 2022. szeptember 11-én 21 óra 40 perkor Kelebia közigazgatási területén, lakott területen kívül ellenőrzés alá vontak egy német rendszámmal ellátott furgont, aminek vezetője a kocsiból kiugrott és elfutott. Az iráni férfit kutatást követően kevéssel éjfél után a járőröknek sikerült elfogni. A gépkocsiban 11, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján a rendőrök az M1-es autópályán, a Harkályos pihenőben állítottak meg egy osztrák honosságú buszt 2022. szeptember 12-én éjfél után. A járműben a sofőrön kívül hatvan, magát török, afgán, indiai állampolgárnak valló személy utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján, a járőrök 2022. szeptember 12-én 1 óra 20 perckor Dunavecse közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy georgiai állampolgárságú férfit, egy lengyel honosságú személygépkocsi vezetőjét. A jármű rakteréből 5, magát szír állampolgárnak valló férfi sikertelenül megpróbált elmenekülni.

A Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai 2022. szeptember 12-én 5 óra 28 perckor ellenőriztek egy kék színű, Ford típusú ponyvás kisteherautót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján, Rétság belterületén. A rendőrök a rakteret átvizsgálva az áruk között 27 ismeretlen személyt találtak. A külföldiek magukat indiai, bangladesi és pakisztáni állampolgároknak vallották.

 A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztályának jelzése alapján a rendőrök intézkedés alá vontak Kiskunmajsa közigazgatási területén 2022. szeptember 12-én 17 óra 35 perckor egy magyar honosságú tehergépkocsi, magyar vezetőjét.  A gépkocsiban 16, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A járőrök Sopronhorpács belterületén szeptember 12-én 18 óra:50 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú, Fiat Ducato típusú gépkocsit, amit egy 26 éves baktalórántházi lakos vezetett. A gépkocsiban 26 szír állampolgár tartózkodott, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

Ásotthalom külterületén, szeptember 12-én 22 óra 45 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy német-szír állampolgár által vezetett német honosságú személygépkocsit, amelynek utasterében utazott 7 fő szír állampolgárságú szermély utazott akik okmányokkal nem rendelkeztek.

Mórahalom külterületén, az 55-ös főúton szeptember 12-én 23 óra 30 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú kisbuszt, amit egy román állampolgár vezetett. A gépkocsiban 11, török állampolgár utazott.

 A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzésére, Szilsárkány külterületén, az M86-os autóúton, szeptember 12-én 23 óra 40 perckor a járőrók  ellenőrzés alá vontak egy német honosságú személygépkocsit, és annak vezetőjét, egy 28 éves szerb-horvát kettős állampolgárt, mivel illegálisan akarta Ausztriába juttatni a járműben utazó 7 afgán felnőtt férfit.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához.

 

Eltűnt Balogh Dániel Dominik

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves fiú megtalálása érdekében.

 

Az új úton is 90 a megengedett!

A közelmúltban átadott, Tolnát és Bács-Kiskun vármegyét összekötő Tomori Pál híd közelében visszatérően ellenőrizzük a közlekedők sebességét.

 

Álmából riadt fel a rablóra

A rendőrök másfél órán belül elfogták azt a 30 éves helyi férfit, aki betört egy komlói lakásba, majd az ott lévő sértettet is bántalmazta.

 

Kapós volt a csali

Az idei évben is Magyarország egyik legnépszerűbb halastaván, a Maconkai-víztározón rendezte meg nagy érdeklődésre számot tartó horgászversenyét a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.