Országos határrendészeti összesítő

2022. 09. 17., szo - 01:52
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 765 határsértőt tartóztattak fel és 234 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 23 esetben összesen 153 határsértőt tartóztattak fel Gara, Katymár, Mélykút, Tiszaalpár, Újmohács, Dunafalva, Kiskunfélegyháza, Petőfiszállás, Hercegszántó, Vaskút, Kiskunmajsa, Balotaszállás és Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 40 esetben, összesen 503 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Domaszék, Szőreg, Szatymaz, Nagylak, Kiszombor, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 13 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Inárcs, Bugyi és Albertirsa területén a rendőrök összesen 43 illegális migránst fogtak el.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Martfűnél 15 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Komárom területén 6 határsértőt tartóztattak fel.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Győr, Fertőrákos és Hegyeshalom területén összesen 13 határsértőt tartóztattak fel.

Vas megyében, Szombathely területén a rendőrök 15 illegális migránst fogtak el.

Zala megyében, Zalakomár és Nagykanizsa területén a rendőrök 4 illegális migránst fogtak el.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, iraki, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 9 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 234 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el, 9 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A NAV munkatársai 2022. szeptember 15-én 22 óra 17 perkor Rajka közigazgatási területén, lakott területen kívül ellenőrzés alá vontak egy román rendszámmal ellátott furgont, aminek rakterében 4, magukat indiai és bangladesi állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A román sofőrt embercsempészés gyanújával előállították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján a rendőrök az Ócsa közigazgatási területén állítottak meg egy magyar honosságú tehergépkocsit, 2022. szeptember 16-án éjfél után. A járműben a német sofőrön kívül 22, magát szír állampolgárnak valló személy utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Pécsi Osztályának információi alapján a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai 2022. szeptember 16-án, a hajnali órákban, a 86-os számú főúton ellenőriztek egy litván forgalmi rendszámú gépkocsit, amit egy lett állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül további 15, magát az ellenőrzés során szír állampolgárnak mondó személy utazott. 

Felsőrákos külterületén, szeptember 16-án 12 óra 25 perckor a járőrók ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, és annak vezetőjét, egy román állampolgárt.  A gépkocsiban 8 szudáni, guineai és pakisztáni állampolgár tartózkodott, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

Komárom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M1-es autópálya jobb pályatest 83-as kilométerszelvényben szeptember 16-án 20 óra 40 perckor ellenőrzés alá vontak a rendőrök egy 32 éves bolgár-angol kettős állampolgárt, egy osztrák honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 6 fő magukat szír állampolgárnak valló személy tartózkodott utasként.

Mórahalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 55-ös számú főút 24-es kilométerszelvényben szeptember 16-án 21 óra 44 perckor a NAV járőrei ellenőrzés alá vontak egy szerb állampolgárt, aki egy német honosságú tehergépkocsit vezetett. A gépkocsiban 15 fő migráns személyt szállított.

Balotaszállás közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 5413-as számú úton szeptember 16-án 21 óra 45 perckor a rendőrjárőr igazoltatás alá vont egy magyar honosságú, furgont, aminek rakterében 17 afgán állampolgár tartózkodott. A további intézkedés során két személyt állítottak elő embercsempészés gyanújával.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztályának jelzése alapján, a járőrök 2022. szeptember 16-án 16 óra 49 perckor Inárcs közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy libanoni állampolgárságú férfit, egy magyar honosságú tehergépkocsi vezetőjét. A jármű rakterében 12, magát szír állampolgárnak valló személy utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.