Országos határrendészeti összesítő

2022. 09. 20., k - 05:09
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 19-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 630 határsértőt tartóztattak fel és 296 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 15 esetben összesen 96 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsbokod, Hóduna, Kelebia, Katymár, Gara és Hercegszántó közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 32 esetben összesen 453 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Kiskundorozsma, Kistelek, Mórahalom, Röszke, Szatymaz, Szeged közigazgatási területén.     

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy esetben nyolc fő, Budapesten hét esetben 10 fő, Győr-Moson-Sopron megyében öt esetben 45 fő, Pest megyében két esetben 13 fő és Vas megyében egy esetben öt fő  határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, egyiptomi, indiai, iraki, jemeni, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szenegáli, szír, szomáliai, tibeti, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében négy esetben 86, Csongrád-Csanád megyében 11 esetben 210 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt két embert fogtak el és embercsempészés miatt négy ember ellen indult büntetőeljárás.

Balástya közigazgatási területén 2022. szeptember 19-én 13 óra körüli időben a járőrök saját észlelés alapján ellenőrzés alá kívántak vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, akinek vezetője a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyta, majd a helyszínről távozott. A követett személygépkocsi Balástya belterületén tudták ellenőrzés alá vonni. A gépjármű vezetője a helyszínről gyalogosan menekülni kezdett, azonban a járőrök elfogták a 32 éves georgiai állampolgárt. A gépjármű utasterében 16 fő magukat szír állampolgárságúnak valló férfi tartózkodott.

Sopronkövesd külterületén 2022. szeptember 19-én 15 óra körüli időben az osztrák-magyar súlyponti akcióban résztvevő járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit melyet a 27 éves olasz állampolgárságú férfi vezetett. A járműben egy fő magát afgán és öt fő magukat indiai állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Ikrény közigazgatási területén az M1 autópályán 2022. szeptember 19-én 17 óra 15 körüli időben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy német állampolgárságú férfit aki egy német honosságú tehergépkocsit vezetett. A jármű átvizsgálásakor a raktérben 25 fő magát szír és két fő magát jemeni állampolgárságúnak valló férfi illegális migránst találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén az M5 autópályán 2022. szeptember 19-én 22 óra 30 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy német forgalmi rendszámú személygépkocsit, és annak 29 éves török állampolgárságú férfi vezetőjét. A gépkocsiban egy fő nő, két fő gyermek és kilenc fő férfi magukat török állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.

 

Sikeres ellenőrzést tartottak a rendőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. szeptember 28-án délelőtt az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények felfedése érdekében nagyszabású összehangolt akciót hajtott végre.

 

Lopás miatt keressük

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik annak a nőnek az azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi üzletben napszemüveget lopott.