Országos határrendészeti összesítő

2022. 10. 16., v - 00:39
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. október 15-én a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 798 határsértőt tartóztattak fel és 858 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 16 esetben összesen 64 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Bátmonostor, Hercegszántó, Hóduna, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kunbaja, Sárhát és Zsana közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 37 esetben, összesen 635 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Deszk, Mórahalom, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Budapesten 20, Győr-Moson-Sopron megyében 14, Komárom-Esztergom megyében 27, Pest megyében 32, Somogy megyében 3 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 22 esetben 825, Bács-Kiskun megyében két esetben 33 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt egy embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt egy esetben, embercsempészés miatt négy ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök az M1-es autópályán, Ácsnál ellenőriztek egy román személyautót és annak román vezetőjét október 15-én 0 óra 25 perckor. Az embercsempész a járműben tíz, magát afgánnak és indiainak valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Újhartyán lakott területen kívül állítottak meg a rendőrök október 15-én 0 óra 22 perckor egy lengyel teherautót. A georgiai sofőr el akart menekülni, de az egyenruhások elfogták. A férfi a járműben 32, magukat szírnek valló illegális migránst akart Nyugat-Európába csempészni.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján az M1-es autópálya igmándi pihenőjében ellenőriztek a rendőrök október 15-én 10 óra 24 perckor egy litván személyautót. A litván sofőr a gépkocsiban 13, magukat pakisztáninak, afgánnak és indiainak valló férfit csempészett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Budapest XIX. kerületében a Nagykőrösi úton állítottak meg a rendőrök egy magyar személyautót október 15-én 16 óra 55 perckor. A grúz vezető öt, magát töröknek valló, okmányok nélkül utazó férfit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.