Országos határrendészeti összesítő

2022. 10. 18., k - 04:28
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. október 17-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 659 határsértőt tartóztattak fel és 934 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 17 esetben összesen 46 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Tompa, Petőfiszállás, Hercegszántó, Kiskunfélegyháza, Balotaszállás, Bátmonostor, Dunafalva, Mohács és Lajosmizse közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 26 esetben összesen 494 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke, Mórahalom, Kistelek, Kübekháza, Szatymaz és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Fejér megyében, Székesfehérváron 32; Győr-Moson-Sopron megyében, Lövőn 17, Győrben két esetben összesen 5; Komárom-Esztergom megyében, Komárom külterületén öt esetben összesen 27; Nógrád megyében, Tereske külterületén 12; Pest megyében, Inárcs külterületén 11; Tolna megyében, Szekszárdon 2; Vas megyében, Rábafüzes külterületén 3; Zala megyében, Zalabéren 4; Budapesten négy esetben összesen 6 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, iraki, török, kongói, marokkói, palesztin, pakisztáni és kameruni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében 1, Csongrád-Csanád megyében 35 esetben összesen 934 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 8 esetben indult büntetőeljárás.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai 2022. október 17-én 2 órakor Röszke Autópálya Határátkelőhelyen ellenőriztek egy svéd honosságú gépkocsit és annak vezetőjét, egy 51 éves svéd állampolgárságú nőt. Az egyenruhások a két üléssor között megbújva egy magát iraki állampolgárnak valló férfit találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. október 17-én 5 órakor Székesfehérváron ellenőriztek egy bolgár honosságú tehergépkocsit, valamint annak török és bolgár honosságú vezetőjét és utasát. A tehergépkocsi rakterében 32 fő, magukat szír állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A rendőrök 2022. október 17-én 6 órakor Lövő közigazgatási területén intézkedtek egy francia honosságú tehergépkocsi 19 éves francia állampolgárságú vezetőjével szemben. A jármű rakterében 17, magukat török, szír és marokkói állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján az egyenruhások 2022. október 17-én 7 óra 55 perckor Komárom közigazgatási területén ellenőrizni akartak egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelynek vezetője a rendőri intézkedés elől elhajtott. A rendőrök kevéssel ezután elfogták a 27 éves bolgár állampolgárságú férfit, aki a tehergépkocsi vezetője volt, továbbá 9, magukat afgán állampolgárnak valló férfit.   

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján az egyenruhások 2022. október 17-én 9 óra 30 perckor a 22-es úton, Tereske közigazgatási területén intézkedtek egy lengyel honosságú gépkocsi 29 éves lengyel állampolgárságú vezetőjével szemben. A járműben a sofőrön kívül 12, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján az egyenruhások 2022. október 17-én 19 órakor az M5-ös autópályán, Inárcs  közigazgatási területén intézkedtek egy lengyel honosságú személygépkocsi 65 éves bolgár állampolgárságú vezetőjével szemben. A járműben 11, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. 

A rendőrök 2022. október 17-én 23 óra 25 perckor Lajosmizse közigazgatási területén intézkedtek egy magyar honosságú tehergépkocsi 28 éves magyar állampolgárságú vezetőjével szemben. A járműben 3, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Szabó János

A siklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 68 éves férfi eltűnése kapcsán.

 

A lopott kártyával fizettek

A mezőkövesdi rendőrök elfogták az a két asszonyt, akik egy bogácsi kempingből eltulajdonított bankkártyával különböző üzletekben cigarettát és élelmiszereket vásároltak.

 

Közös akciót tartottak

A Szendrői Rendőrőrs illetékességi területén a fakitermelés végzése, illetve a faanyag kereskedelmének és szállításának ellenőrzése volt a feladat.

 

Kamerát lopott, azonban látták

Egy okos kamerával a kabátja zsebében akart távozni egy szegedi üzletből egy helybeli férfi, aki azonban az áruért nem fizetett. A rendőrök elfogták.