Országos határrendészeti összesítő

2022. 11. 17., cs - 05:32
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 16-án a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 441 határsértőt tartóztattak fel és 483 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 9 esetben összesen 32 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Petőfiszállás, Tompa és Vaskút közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 23 esetben összesen 354 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Bordány, Kistelek, Kübekháza, Mórahalom, Öttömös, Ruzsa, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 3 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Sopronkövesd, Várbalog és Győr közigazgatási területén.

A rendőrök Budakeszin 6, Tatabányán 11, Székesfehérváron 17 és Bogyiszló közigazgatási területén 10 határsértőt tartóztattak fel.  

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, iraki, kurd, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 20 esetben a rendőrök összesen 477 főt, Bács-Kiskun megyében 2 esetben 6 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 5, közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök Tatabánya közigazgatási területén, 2022. november 16-án a hajnali órákban az M1-es autópályán ellenőrzés alá akartak vonni két bolgár honosságú tehergépkocsit.  Az egyik tehergépjármű vezetője a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, továbbhajtott, majd később a gépjárművet hátrahagyva az ellenőrzés helyszínéről elmenekült. A gépjárműben a sofőrön kívül 11, magukat indiai és afgán állampolgároknak valló illegális migráns tartózkodott. A jármű vezetőjének felkutatása jelenleg is folyamatban van.
A másik bolgár honosságú járművet egy 25 éves pakisztáni állampolgárságú férfi vezette, aki ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

A járőrök 2022. november 16-án 10 óra 30 perckor Öttömös közigazgatási területén egy szerb honosságú kistehergépkocsit ellenőriztek, amit egy 26 éves szerb férfi vezetett. A jármű utasterében a sofőrön kívül 8, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. 

A rendőrök 2022. november 16-án 20 óra 34 perckor Bogyiszló közigazgatási területén egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 25 éves lengyel férfi vezetett. A jármű utasterében a sofőrön kívül 10, magukat szír, iraki és kurd állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A járőrök 2022. november 16-án 22 óra 30 perckor Bordány közigazgatási területén egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 35 éves pakisztáni férfi vezetett. A jármű utasterében a sofőrön kívül 6, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök az M1 autópálya jobb pályatest 43.kilométerszelvényben, 2022. november 16-án 21 óra 4 perckor ellenőrizni akartak egy román honosságú tehergépkocsit, ami a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, hanem továbbhajtott. A gépjármű vezetője később az M1 autópálya jobb pályatest 83. kilométerszelvényénél megállt, majd kiszállt a járműből és elmenekült a helyszínről. A tehergépkocsiban  17, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. A gépkocsit vezető személy felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Csongrád- Csanád megyei Rendőrfőkapitányság járőrei az 55-ös főúton, Mórahalom közigazgatási területén 2022. november 16-án 23 óra 15 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, melyet egy belga állampolgárságú férfi vezetett. A jármű utasterében 7, magukat török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kristállyal kereskedő párost fogtak Kiskunhalason

A település szemfüles rendőrei tegnap hajnalban egy gyalogost ellenőriztek, akinél 12 alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagot találtak, majd röviddel ezután a terjesztőket is elfogták és őrizetbe vették.  

 

1310-en

Tartottak kiürítési gyakorlatot az Érd Arénában.

 

Vége a bujkálásnak

A budapesti rendőrök elfogták azt a férfit, aki ellen a Fővárosi Törvényszék néhány napja rendelt el körözést.

 

Letartóztatásban

Pénzt követelve támadt áldozatára egy 33 éves férfi Szigethalmon. A rendőrök pár óra alatt elfogták és őrizetbe vették.

 

Valótlanságok

A pestisracok.hu közlésével ellentétben nem egy magánszemély beadványa miatt folytat nyomozást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M1 autópályán 2023. március 11-én történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében.

 

6 óra mérlege

A rendőrök kicsivel több mint 1000 járművezetőt ellenőriztek 6 óra leforgása alatt, közülük 3 sofőrnél pozitív értéket mutatott a szonda.