Országos határrendészeti összesítő

2022. 11. 21., h - 01:20
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 20-án a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 376 határsértőt tartóztattak fel és 252 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 16 esetben összesen 65 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Hercegszántó, Kelebia, Petőfiszállás és Zsana közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 17 esetben összesen 271 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke, Szatymaz, Szeged és Tiszasziget közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 16, Nagycenken 4, Sirokon 2, Rétságon 6, Inárcson 2, Bakonygyepesen 10 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, algériai, indiai, marokkói, palesztin, palesztin, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 9 esetben a rendőrök összesen 252 főt, akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen, közokirat-hamisítás miatt 2 esetben indult büntetőeljárás.

A szegedi járőrök ellenőriztek 2022. november 20-án 2 óra 50 perckor Domaszék külterületén, az 55-ös főúton egy szerb gépkocsit és annak szerb vezetőjét. Az embercsempész öt, magát pakisztáninak valló férfit szállított.  

Ásotthalomnál állítottak meg a rendőrök 2022. november 20-án 19 óra 15 perckor egy szerb személyautót. Az autóból nyolc ember kiugrott és futni kezdett, a járőrök azonban minden menekülni próbáló illegális migránst feltartóztattak. A gépkocsi vezetője, egy 24 éves szerb férfi is kivonta magát a rendőri intézkedés alól és az autóval továbbhajtott, majd megállt és gyalog akart tovább menekülni, de a rendőrök őt is még a helyszínen elfogták.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kifosztás a buszmegállóban

Két helyi férfit gyanúsítanak a salgótarjáni nyomozók azzal, hogy 64 éves beteges, gyenge fizikális állapotú ismerősüket fosztották ki.

 

Papucsban és melegítőben menekült

A budapesti és a monori rendőrök egy 52 éves férfit fogtak el, aki nem kezdte meg a lopás és emberrablás miatt kiszabott fegyház- és börtönbüntetését.

 

Családi tragédia

Egy férfi bántalmazta nagycsécsi otthonukban élettársát, aki a helyszínen elhunyt. A rendőrök őrizetbe vették az elkövetőt.

 

Egy nehéz nap estéje

A szegedi rendőrök előállították azt a helybéli férfit, aki bűncselekmények egész sorát követte el néhány óra alatt.

 

Jószerencsét

Ismét szabadnapos készenléti rendőr tett tanúbizonyságot elkötelezettségéről.  

 

Bonyhádon is megszervezték

A Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum aktuális ülését tartották meg a városi rendőrkapitányságon.