Országos határrendészeti összesítő

2022. 11. 28., h - 00:44
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 27-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 192 határsértőt tartóztattak fel és 206 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 2 esetben összesen 5 határsértőt tartóztattak fel Soltvadkert és Dunafalva közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 9 esetben, összesen 170 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Szatymaz, Ruzsa, Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Jánossomorja területén 16 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, marokkói, és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 6 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 206 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el, 2 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Jánossomorja közigazgatási területén, lakott területen kívül, a 8506-os számú úton, osztrák-magyar közös súlyponti akció keretében, november 27-én 21 órakor, a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 21 éves román állampolgárt, aki egy román honosságú tehergépkocsit vezetett és utasát egy 25 éves szintén román személyt. A gépkocsi rakterében 11 afgán és 5 indiai férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.

 

Tanúnak érkezett, „bilincsben” távozott

Meghallgatásra idéztek a Lajosmizsei Rendőrőrsre egy 37 éves helybélit, aki késve érkezett, mivel még útközben dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját.

 

Oda a kéjlak

A hatvani nyomozók két férfit gyanúsítanak prostitúció elősegítésével.

 

Lezárt akta: farkasszemet nézett kifosztójával

A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.