Országos határrendészeti összesítő

2022. 11. 29., k - 05:06
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 28-án a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 125 határsértőt tartóztattak fel és 381 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 4 esetben összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Bócsa, Kelebia és Petőfiszállás közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 79 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Kübekháza, Nagylak, Öttömös, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 2 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Pereszteg közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, szír, és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 16 esetben a rendőrök 377 főt, Bács-Kiskun megyében 1 esetben 4 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert, közokirat-hamisítás miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Hegyeshalom közigazgatási területén, az M15 autópályán 2022. november 28-án 1 óra 20 perckor osztrák-magyar súlyponti akcióban részvevő járőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, amit egy 23 éves román állampolgár vezetett. A gépkocsiban mellette utasként tartózkodott a társa, egy 18 éves román állampolgárságú férfi. A gépkocsiban rajtuk kívül még 10, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Domaszék közigazgatási területén, az 5431-es autóúton 2022. november 28-án 8 óra 00 perckor a járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy lengyel honosságú személygépkocsit, melynek vezetője az ellenőrzést észlelve kivonta magát a rendőri intézkedés alól, majd elhajtott a helyszínről. A járőrök a gépjárművet az 5431-es út 5. kilométerszelvényében találták meg az árokba borulva. A helyszínen 3 afgán sérültet találtak. A sofőr, valamint a jármű többi utasa az intézkedés megkezdése előtt a helyszínről elfutottak. A helyszínen végrehajtott terepkutatás során a rendőrök további 5, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel, és a gépjármű 23 éves bolgár állampolgárságú vezetőjét is elfogták.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Szabó János

A siklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 68 éves férfi eltűnése kapcsán.

 

A lopott kártyával fizettek

A mezőkövesdi rendőrök elfogták az a két asszonyt, akik egy bogácsi kempingből eltulajdonított bankkártyával különböző üzletekben cigarettát és élelmiszereket vásároltak.

 

Közös akciót tartottak

A Szendrői Rendőrőrs illetékességi területén a fakitermelés végzése, illetve a faanyag kereskedelmének és szállításának ellenőrzése volt a feladat.

 

Kamerát lopott, azonban látták

Egy okos kamerával a kabátja zsebében akart távozni egy szegedi üzletből egy helybeli férfi, aki azonban az áruért nem fizetett. A rendőrök elfogták.