Országos határrendészeti összesítő

2022. 11. 30., sze - 03:15
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 29-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 284 határsértőt tartóztattak fel és 253 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 5 esetben összesen 36 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse, Balotaszállás, Kecskemét és Homorúd közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 202 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szatymaz, Szeged, Ruzsa és Domaszék közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 2 alkalommal, Győrben és Nagyszentjánosnál 15; Fejér megyében 1 ízben, Bicskénél 8; Pest megyében 1 esetben, Szigetszentmiklós külterületén 9; Komárom-Esztergom megyében 1 alkalommal, Tatánál 12; és Budapesten 1 esetben 2 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, szír, iraki, tunéziai, marokkói, afgán, indiai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 11 esetben a rendőrök összesen 253 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt embert 1 embert fogtak el, 8 fő ellen embercsempészés és 1 alkalommal közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Ruzsa külterületén, az 55-ös számú főúton 2022. november 29-én 3 óra körül a járőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 23 éves lengyel férfit. Az autóban további 6 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Nagyszentjános közigazgatási területén, az M1-es autópályán 2022. november 29-én 11 óra 35 perckor a rendőrök ellenőrzés alá akarták vonni egy magyar honosságú kisteherautó vezetőjét, aki azonban kiugrott a mozgó járműből, és megpróbált elmenekülni. A jármű továbbgurult, majd egy fának csapódva megállt. A gépkocsi rakterében 14, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott, közülük a baleset során többen is megsérültek. Az egyenruhások a helyszín közelében elfogták a sofőrt, egy 22 éves moldáv férfit, és intézkedtek a sérültek ellátásáról.

Ruzsa külterületén, az 5431. számú úton 2022. november 29-én 14 óra 50 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy cseh honosságú kistehergépkocsi vezetőjét, egy 26 éves lett férfit. A járműben további 13 külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Bicske közigazgatási területén, az M1-es autópályán 2022. november 29-én 16 óra 25 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy spanyol honosságú személyautó vezetőjét, egy 42 éves olasz férfit és társát, egy szintén olasz állampolgárságú 26 éves nőt. Az utastérben 8 illegális migránst találtak, akik indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Szigetszentmiklós közigazgatási területén, az M0-ás autóúton 2022. november 29-én 20 óra 15 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy német honosságú személyautó vezetőjét, egy 39 éves olasz férfit. A gépkocsiban 9 illegális migráns tartózkodott, akik valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján Tata közigazgatási területén, az M1-es autópályán 2022. november 29-én 22 óra 5 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú kisbusz vezetőjét, egy 44 éves moldáv férfit. A gépkocsiban 12 illegális migráns utazott, akik indiai állampolgárnak vallották magukat.

Szeged belterületén 2022. november 29-én 22 óra 25 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy francia honosságú személyautó vezetőjét, egy 39 éves bolgár férfit. Az autóban 15 illegális migránst találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.

 

Tanúnak érkezett, „bilincsben” távozott

Meghallgatásra idéztek a Lajosmizsei Rendőrőrsre egy 37 éves helybélit, aki késve érkezett, mivel még útközben dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját.

 

Oda a kéjlak

A hatvani nyomozók két férfit gyanúsítanak prostitúció elősegítésével.

 

Lezárt akta: farkasszemet nézett kifosztójával

A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.

 

Figyeljünk együtt!

Békésben tavaly az elsőbbségadás elmulasztása volt a legfőbb baleseti ok. Ezért a rendőrök zebráknál, kereszteződésekben folyamatosan figyelik, betartják-e a szabályokat a járművezetők, és egyben kérik őket, hogy figyelmesen közlekedjenek.