Országos határrendészeti összesítő

2022. 12. 05., h - 05:01
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. december 4-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 194 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 7 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Hóduna, Kelebia és Zsana közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 167 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Ruzsa és Szeged közigazgatási területén.

A rendőrök Hegyeshalomban 8, Drégelypalánkon 8 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 6 esetben összesen 119 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 6, közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

Domaszék közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton 2022. december 4-én 0 óra 5 perckor a rendőrök egy szerb honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy szerb-magyar kettős állampolgárságú férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 11, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Ruzsa közigazgatási területén, az 5431-es számú úton 2022. december 4-én 0 óra 15 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy  magyar állampolgár vezetett. A sofőrön kívül a járműben 8, magát marokkói, 3 magát indiai és 4, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök 2022. december 4-én 10 órakor, Drégelypalánk közigazgatási területén egy német honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy bolgár állampolgár vezetett. A járműben a rendőrök 7, magát indiai állampolgárnak valló és 1, magát pakisztáni állampolgárnak valló külföldit találtak.

Hegyeshalom közigazgatási területén, 2022. december 4-én 23 óra 15 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 21 éves román férfit, valamint 22 éves, ugyancsak román állampolgárságú társát. A sofőrön kívül a járműben 7, magát indiai állampolgárnak valló és 1, magát pakisztáni állampolgárnak valló személy utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, 2022. december 4-én 23 óra 53 perckor a járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy román honosságú személygépkocsit, ami nagy sebességgel közlekedett az 55 –ös úton Mórahalom központjának irányából Szeged irányába. A jármű 22 éves román sofőrje a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva nem állt meg, hanem tovább haladt, majd eddig tisztázatlan körülmények között elveszítette uralmát a gépkocsi felett, és felborult. Az autóban 7, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A baleset során több személy megsérült, őket a mentők kórházba szállították. 

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kristállyal kereskedő párost fogtak Kiskunhalason

A település szemfüles rendőrei tegnap hajnalban egy gyalogost ellenőriztek, akinél 12 alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagot találtak, majd röviddel ezután a terjesztőket is elfogták és őrizetbe vették.  

 

1310-en

Tartottak kiürítési gyakorlatot az Érd Arénában.

 

Vége a bujkálásnak

A budapesti rendőrök elfogták azt a férfit, aki ellen a Fővárosi Törvényszék néhány napja rendelt el körözést.

 

Letartóztatásban

Pénzt követelve támadt áldozatára egy 33 éves férfi Szigethalmon. A rendőrök pár óra alatt elfogták és őrizetbe vették.

 

Valótlanságok

A pestisracok.hu közlésével ellentétben nem egy magánszemély beadványa miatt folytat nyomozást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M1 autópályán 2023. március 11-én történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében.

 

6 óra mérlege

A rendőrök kicsivel több mint 1000 járművezetőt ellenőriztek 6 óra leforgása alatt, közülük 3 sofőrnél pozitív értéket mutatott a szonda.