Országos határrendészeti összesítő

2022. 12. 06., k - 04:44
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. december 5-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 200 határsértőt tartóztattak fel és 210 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 1 esetben összesen 17 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó  közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 8 esetben összesen 165 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.

A járőrök Fejér megyében 2, Győr-Moson-Sopron megyében 8, Pest megyében 4, Vas megyében 4 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, marokkói, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 5 esetben 210 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

A járőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzése alapján Székesfehérvárnál, az M7-es autópályán december 5-én 4 óra 45 perckor ellenőriztek egy bolgár férfit, egy bolgár személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 2 fő magukat török állampolgárnak valló férfi tartózkodott utasként.

Mórahalomnál a rendőrök december 5-én 8 óra 35 perckor ellenőrzés alá vontak egy moldáv állampolgárt, egy cseh honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 5 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi. nő és gyermek tartózkodott utasként.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a rendőrök Nagycenk közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M85-ös autóúton december 5-én 22 óra 15 perckor ellenőriztek egy ukrán állampolgárt, egy lengyel honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 8 fő magukat indiai állampolgárnak valló férfi tartózkodott utasként.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Bilincsben a tolvaj

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást egy férfi ügyében, aki táblagépet, laptopot és kerékpárt is lopott a városban.

 

Lopás miatt keressük

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.