Országos határrendészeti összesítő

2023. 01. 08., v - 05:38
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. január 7-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 187 határsértőt tartóztattak fel és 42 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 4 esetben összesen 13 határsértőt tartóztattak fel Jászszentlászló, Kelebia, Kiskunmajsa és Petőfiszállás közigazgatási területén.  

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 9 esetben összesen 154 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Mórahalom, Szatymaz és Tiszasziget közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Sopronkövesd közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 1, Bicske közigazgatási területén 10 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, egyiptomi, indiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír és szomáliai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben összesen 1 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben összesen 41 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen indítottak büntetőeljárást.

 Balástya közigazgatási területén, lakott területen kívül, 2023. január 7-én 21 óra 40 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy bolgár honosságú személygépkocsit, amit egy moldáv állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül 10, magát marokkói állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Hegyeshalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, 2023. január 7-én 23 óra 25 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy litván honosságú személygépkocsit, amit egy moldáv állampolgár vezetett. A jármű az intézkedés megkezdése előtt, eddig tisztázatlan körülmények között szalagkorlátnak ütközött, a rendelkezésre álló adatok alapján, a baleset sorsán személyi sérülés nem történt. Az autóban a sofőrön kívül 5, magát bangladesi és 3, magát indiai állampolgárnak valló külföldi utazott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset-megelőzési céllal

A kiemelt baleseti okokra visszavezethető szabálysértések és szabályszegések, valamint a balesetek megelőzése érdekében ellenőriztek fokozottan a szentendrei rendőrök.

 

Földön, levegőben

Öt napon át tartó közlekedésrendészeti akciót bonyolítottak le a ceglédi rendőrök. A szervezett ellenőrzés-sorozatban 218 szabálytalankodó sofőrt szűrtek ki.

 

Végiglopta az éjszakát

Négy bűncselekményt követett el néhány órán belül egy férfi Tatabányán. A rendőröknek köszönhetően többre már nem volt alkalma, ugyanis elfogták és őrizetbe vették.

 

Kapott az alkalmon

Slusszkulcsot talált egy komáromi parkolóban egy férfi. Ő azonban ahelyett, hogy a tulajdonost kereste volna meg, inkább a hozzá tartozó autót kutatta fel, amit aztán el is vitt.

 

Teljes útlezárás az M5-ös autópályán

Két kamion és egy kisteherautó ütközött Lajosmizse térségében, a Budapest felé vezető oldalon. A helyszínelés és műszaki mentés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták a sztrádát.