Országos határrendészeti összesítő

2023. 02. 17., p - 05:36
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. február 16-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 111 határsértőt tartóztattak fel és 284 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 111 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Ruzsa és Szeged közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben összesen 12 fő,  Csongrád-Csanád vármegyében 13 esetben összesen 272 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 30, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Battonya közigazgatási területén, a határátkelőhelyhez vezető úton, 2023. február 16-én 4 óra 25 perckor a rendőrök egy osztrák honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy török állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 3 fő magát indiai, 20 fő magát bangladesi, 5 fő magát marokkói, 1 fő magát pakisztáni, valamint 1 fő magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Szeged külterületén, a 5405-ös számú úton, 2023. február 16-én 9 óra 10 perckor a rendőrök egy magyar honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 16, magukat szír állampolgárnak valló külföldi utazott.  

Ruzsa közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton, 2023. február 16-én 12 órakor a járőrök egy ukrán honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy azerbajdzsáni állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 4, magukat török állampolgárnak valló külföldi utazott.  

Az egyenruhások 2023. február 16-án 19 óra 55 perckor, Mórahalom közigazgatási területén, az 5512-es számú főúton közúti ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépjárművet, melyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az ellenőrzés során a gépjárműben 6, magukat szír állampolgárságúnak valló külföldi személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.