Országos határrendészeti összesítő

2023. 03. 21., k - 05:09
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. március 20-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 324 határsértőt tartóztattak fel és 157 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 11 esetben összesen 295 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Öttömös és Röszke közigazgatási területén.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Homorúd, Soltvadkert és Kelebia közigazgatási területén.

Fejér vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 8 határsértőt tartóztattak fel Pákozd és Martonvásár közigazgatási területén.

A rendőrök Miskolcon 4, Budapesten 3, Füzesabonyban 4, Táborfalván 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, pakisztáni, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben összes 4 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 8 esetben összesen 153 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 4 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Soltvadkert közigazgatási területén, 2023. március 20-án 7 óra 15 perckor a rendőrök egy lengyel honosságú személygépjárművet ellenőriztek, ami az intézkedés megkezdése előtt egy másik, magyar honosságú autónak ütközött. A baleset következtében személyi sérülés nem történt. A balesetet okozó gépjárművet egy lengyel állampolgárságú férfi vezette, a gépjármű közelében öt, magát szír és egy magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, akiket a rendőrök feltartóztattak. A jármű vezetőjével szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök 2023. március 20-án 8 óra 30 perckor, az M30-as autópályán, Miskolc külterületén egy lengyel honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amiben sofőrön kívül öt, magukat török állampolgárnak valló külföldi utazott. Az ellenőrzött járművet egy török állampolgár vezette, aki az intézkedés kezdete előtt elmenekült a helyszínről, őt később a rendőrök Sajópálfalva külterületén elfogták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök 2023. március 20-án 19 óra 45 perckor, az M7-es autópályán, Pákozd közigazgatási területén egy lengyel honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy georgiai állampolgárságú férfi vezetett. A járműben sofőrön kívül hat, magukat török állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jelentkezzen, ha látta!

A bicskei rendőrök közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét.

 

Lezárt akta: visszajárók

A Makói Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást két fiatalkorú ügyében, akik parfümöket loptak Makón.