Országos határrendészeti összesítő

2023. 03. 23., cs - 07:28
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. március 22-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 297 határsértőt tartóztattak fel és 489 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 9 esetben összesen 251 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szeged és Üllés közigazgatási területén.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 36 határsértőt tartóztattak fel Baja, Kecskemét és Kelebia közigazgatási területén.

Az egyenruhások Győrben 1, Hatvan közigazgatási területén 9 határsértőt tartoztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, egyiptomi, marokkói, pakisztáni pápua új-guineai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben összes 2 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 18 esetben összesen 487 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészése miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kecskemét közigazgatási területén, az 54-es számú főúton, 2023. március 22-én 4 óra 23 perckor a rendőrök egy magyar honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy moldáv állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 12, magukat pakisztáni állampolgárnak valló külföldi utazott. 

Üllés közigazgatási területén, 5426-os számú úton, 2023. március 22-én 10 órakor a rendőrök egy magyar honosságú személyautót ellenőriztek, amit egy georgiai állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 5, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns utazott. 

Hatvan közigazgatási területén, az M3-as autópályán, 2023. március 22-én 9 órakor a rendőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 8, magukat török és egy, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. 

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Emberölés miatt körözik

A budapesti rendőrök azonosították a XVI. kerületben elkövetett életellenes bűncselekmény feltételezett elkövetőjét.