Országos határrendészeti összesítő

2023. 05. 25., cs - 05:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. május 24-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 264 határsértőt tartóztattak fel és 189 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 12 esetben összesen 235 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Ásotthalom, Röszke, Szatymaz, Szeged és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Hegyeshalom külterületén 15 fő, Jánossomorja külterületén 4 fő; Pest vármegyében, Cegléden 2 fő; Veszprém vármegyében, Ajka külterületén 8 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, török, marokkói és albán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében egy esetben összesen 5 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 6 esetben összesen 184 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4, tiltott határátlépés miatt 14, közokirat hamisítás miatt egy személy ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök 2023. május 24-én 2 óra 48 perckor Ajka közigazgatási területén ellenőriztek egy szlovák honosságú gépkocsit és annak szlovák állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 8 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök 2023. május 24-én 10 óra 10 perckor Hegyeshalom közigazgatási területén ellenőriztek egy litván honosságú gépkocsit és annak francia állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 15 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. május 24-én 11 órakor Jánossomorja közigazgatási területén ellenőriztek egy ukrán honosságú gépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 3 fő, magukat török , és 1 fő, magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. május 24-én 16 óra 20 perckor Szeged közigazgatási területén ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit és annak tanzániai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 15 fő magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.

 

Közösen óvjuk a Tisza-tavat és környezetét

A rendőrség és társszervei a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Biztosság tiszabábolnai soros értekezletén a nyár hátralévő időszakára vonatkozó feladatokat egyeztetettek.