Országos határrendészeti összesítő

2023. 05. 26., p - 00:40
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. május 25-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 251 határsértőt tartóztattak fel és 160 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 7 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Mélykút  közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 241 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Szeged-Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 esetben 2 határsértőt tartóztattak fel  Hegyeshalom közigazgatási területén.

Budapesten a járőrök 1 esetben 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben 3 főt, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 7 esetben 157 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el,  embercsempészés miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

Zákányszék külterületén a rendőrök május 25-én 9 órakor ellenőriztek egy magyar honosságú kistehergépkocsit, amelyet egy egyiptomi férfi vezetett. A jármű rakterében 20 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A fenti esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen az éjszakai rongálók

A Bajai Rendőrkapitányság munkatársai néhány órán belül beazonosították és elfogták azt a két fiatalt, akik festékszóró spray-vel összefirkáltak több gépjárművet, ingatlant, villanyoszlopot és közterületi burkolatot a hétvégén Szeremlén.

 

Szemtanúkat keresünk!

Kérjük, segítsenek az történtek tisztázásában a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának!

 

Rendőrkézen a betörő

Szerszámgépeket lopott egy felújítás alatt álló ingatlanból egy férfi Szentesen. A rendőrök rövid időn belül elfogták.

 

Felismeri őket?

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik a két ismeretlen férfi azonosításához.